Grčka je značajnom većinom na referendumu glasovala za odbijanje paketa pomoći međunarodnih kreditora, pokazale su službene projekcije konačnog rezultata. Paket pomoći odbacuje 61,1% birača, a prihvaća 38,9%.

Birališta u Grčkoj zatvorena su po tamošnjem vremenu u 19 sati, a građani su na referendumu očito dali potporu politici grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, koji je pozvao na glasovanje “protiv” nazvavši prijedlog vjerovnika poniženjem i ultimatumom.

>>Donald Trump: Vladimir Putin vjerojatno će se priključiti i spasiti situaciju u Grčkoj

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se u ponedjeljak navečer u Parizu na radnoj večeri kako bi “ocijenili posljedice grčkog referenduma”, objavilo je u nedjelju navečer francusko predsjedništvo.

Do sastanka u Elizejskoj palači neposredno nakon referenduma dolazi u sklopu stalne suradnje između Njemačke i Francuske “kako bi se doprinjelo trajnom rješenju u Grčkoj”, navodi se u priopćenju.

BBC-eva reporterka iz Berlina javlja kako je Angela Merkel u privatnom razgovoru s kolegama izrazila veliku zabrinutost jer smatra da je Cipras zemlju doveo pred zid.

“Merkel i kolege smatraju da je grčka vlada uništila svo povjerenje”, dodala je i zaključila: “Možete si sam zamisliti pod kojim će uvjetima započeti eventulni ponovni pregovori”

Europa neće napustiti Grčku bez obzira na ishod današnjeg referenduma i postoji mogućnost da će osigurati izvanredne pozajmice, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Schulz je za njemački dnevnik Velt am Zontag izjavio da je grčka Vlada tu zemlju dovela u ćorsokak.

“Možda ćemo Grčkoj dati izvanredne pozajmice radi održavanja javnih službi i da bi ljudi dobili neophodna sredstva. Za to, Bruxelles će na kratkoročnoj razini, osigurati sredstva”, kazao je Schulz, upozorivši da to neće biti trajno rješenje.

 

M.M.