Zločini u ratovima 90-ih moraju se promatrati kroz prizmu zločina u Jasenovcu, rekao je srbijanski ministar Aleksandar Vulin u nedjelju na Kozari, nastavljajući svoju nisku "bisera" započetu sa izjavama o generalu Gotovini i kardinalu Stepincu.

-Tražimo li previše da se jasenovački zločin nazove genocidom - istaknuo je Vulin, negodujući protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici.

>>Aleksandar Vulin: Srbija spremna pomoći Vladi Zorana Milanovića u borbi "protiv fašizacije" Hrvatske

Dodao je kako se ne može razumjeti što se zbivalo u ratovima 90-ih godina bez pozivanja na II. svjetski rat.

-Ne može se razumjeti što se dešavalo u ratovima '90-ih godina ako se ne zna kolika je dubina jasenovačkog užasa. Zato nemojte riječ genocid upisivati uz narod Jasenovca, Jadovna - kazao je Vulin, hrvatskoj javnosti poznat zbog skandaloznih izjava o kardinalu Stepincu.

Dodao je kako Srbija neće dopustiti nikakvo smanjivanje ovlasti što ih ima Republika Srpska i kako će čvrsto podupirati taj entitet.

Dodik: Samo su Srbi dizali ustanke

Vulinovim tezama pridružio se i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

-Samo tamo gdje su bili Srbi dizan je ustanak protiv fašista. Bez razloga smo i na svoju štetu dopustili veličanje sudjelovanja drugih naroda u antifašističkoj borbi - kazao je Dodik, dodajući kako su "dokaz tome Jasenovac i Jadovno.

>>Nove rusko-srpske operacije protiv Hrvatske u ruhu sovjetske metodologije

Ustvrdio je da su u bivšoj Jugoslaviji Srbi "bili proganjani od Slovenije do Kosova pa je stoga bilo logično da zaštitu potraže u okupljaju"

-Rezulat toga je da danas imaju "dvije srpske države, RS i Srbiju" - kazao je predsjednik RS-a.

Oštrom retorikom obrušio se na Zapad, zbog rezolucije o Srebrenici, optuživši Veliku Britaniju da "nerođenoj srpskoj deci pokušava nametnuti genocidnu etiketu".

Zaprijetio je otcjepljenjem RS-a.

-Pozivam vas da izađete na referendum i kažete 'ne' Sudu i Tužiteljstvu BiH, 'ne' tiraniji, 'ne' vlasti koja pokušava od Srba da napravi genocidni narod. Ne može se Bosna graditi na način da jedan narod 'izgonite' iz nje. Ako nas 'izgonite' izaći ćemo s Republikom", zaprijetio je Dodik ponovno otcjepljenjem RS.

Prigodom istupa u nekoliko je navrata oporbene stranke u RS-u nazvao je "izdajnicima".

 

M.M.