Roman Leljak, publicist i istraživač ratnih zločina Komunističke partije, ovih je dana pozvan u Policijsku postaju Ljubljana, ali je odbio je dati iskaz jer je u prostoriji bila velika slika komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, javlja Maxportal.

  Prije nekoliko mjeseci  Leljak je svjedočio u Narodnoj skupštini Slovenije pred  Komisijom za kontrolu sigurnosnih i obavještajnih službi gdje je predstavio otkrića o bivšoj Službi državne sigurnosti Udbi. Pred članovima parlamenta naveo je kako je slovenska Udba nekoliko godina prije osamostaljenja Slovenije kupila ubojita sredstva u obliku olovke s kojom potajno može ubiti ljude. Jedan primjerak pokazo je javno u Skupštini

Slijedila je kaznena prijava. Zbog svjedočenja kazneno ga je prijavio Milan Brglez, ekstremni ljevičar, predsjednik Narodne skupštine, pa je Leljak danas pozvan na ispitivanje u policijsku postaju u Ljubljani.

A tek tu je slijedilo iznenađenje. U službenim prostorijama policije u Ljubljani, gdje je Leljak primljen na razgovor, na zidu je visila slika komunističkog dikatora Josipa Broza.

Leljak je bio šokiran, policijskim istražiteljiima je rekao da u prostoru gdje se slavi simbol totalitarnog režima, neće dati nikakve izjavu.

Nakon što je dio medija u Sloveniji prenio izjave Romana Leljaka iz policije je stigla obavijest da je slika komunističkog diktatora uklonjena. Objavili da je je riječ o plakatu – pozivnici na proslavu Titova rođendana 25. svibnja, a ne slika koja je zaostala iz komunističkih vremena.

Naglasili su da službene prostorije moraju biti neutralne i ne smiju sadržavati slike ili druge predmete koji bi mogli vrijeđati ljudska uvjerenja i osjećaje te da će pismeno obavijestiti sve policijske postaje u zemlje da takve sadržaje uklone.

Međutim, sudeći prema objavljenoj fotografiji, riječ je o plakatu iz 2011. koji je u uredu policije bio više od četiri godine.

 

M.M.