Turski predsjednik Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali se u predgrađu Sankt Peterburga kako bi pokušali obnoviti narušene rusko-turske odnose.

Ruski predsjednik Putin i njegov turski kolega razgovarali su sat i pol u palači iz 19. stoljeća.

-Rusija je spremna na obnovu ekonomske i političke suradnje kao i drugih veza s Turskom - rekao je nakon sastanka Putin, dodajući da je prioritet i za Rusiju i za Tursku vratiti veze na razinu prije krize koja je izbila nakon što je u studenom Turska srušila ruski zrakoplov u blizini sirijske granice.

Putin je istaknuo da je moguće riješiti razlike s Turskom oko Sirije, te kazao kako misli da i Rusija i Turska imaju za cilj riješiti sirijsku krizu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovore je ocijenio "sveobuhvatnim i korisnim".

-Turska i Rusija odlučne su normalizirati odnose - rekao je i Erdogan nakon razgovora s Putinom koje je ocijenio "sveobuhvatnim i korisnim".

Erdogan je istaknuo da su na današnjem sastanku donesene odluke koje će na ekonomskom i političkom planu unaprijediti odnose s Rusijom.

-Projekt plinovoda Turski tok realizirati ćemo u skoro vrijeme, ojačati ćemo suradnja u obrambenom sektoru, a nuklearna elektrana u Akkuyu dobiti će status strateške investicije - istaknuo je turski predsjednik.

Ovo je prvo Erdoganovo inozemno putovanje nakon propalog državnog udara, ali i prvi susret s Putinom nakon što je Rusija bombardirala spremišta nafte u blizini sirijsko-turske granice a Turska srušila ruski vojni zrakoplov u Siriji.

Nakon što se najnovijeg razvoja situacije s "državnim udarom" turski predsjednik Erdogan, s pola pola godine zakašnjenja, ispričao za rušenje vojnog zrakoplova, Putin ga je pozvao u Rusiju i odmah ukinuo sankcije Turskoj.

 

M.M.