Beogradski tisak otkrio je u srijedu ime visokog dužnosnika MUP-a Srbije osumnjičenog da je odavao informacije iz vrha srbijanske policije operativcima američke obavještajne agencije CIA-e u Beogradu.

Dužnosnik MUP-a identificiran je kao Veljko Popara, a prema pisanju beogradskog lista Blic otkriven je "s dokumentima koje je trebao predati operativcima američke ambasade, odnosno CIA-e".

Prema operativnim podacima na koje se poziva beogradski Blic ne imenujući svoje izvore, otkriveni dužnosnik MUP-a Srbije "nije radio za novac, već za poziciju u policiji", a priveden je i saslušan, navodno, još početkom listopada, ali je nastavio redovito dolaziti na posao.

Veljko Popara, kojeg nijedan srbijanski dužnosnik još nije javno imenovao, u UKP-u je bio na mjestu pomoćnika načelnika, a u opisu posla mu je bila suradnja sa stranim policijskim službama, navodi Blic. 

Ovaj policijski dužnosnik sumnjiči se da je "Amerikance redovito izvještavao o aktivnostima u uredu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim promjenama, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu", navodi beogradski list.

Istodobno, provladin tabloid Informer navodi kako je "CIA ucijenila MUP Srbije" snimkom ubojstva dvojice vođa takozvanog zemunskog kriminalnog klana osumnjičenog za ubojstvo premijera Zorana Đinđića prilikom akcije uhićenja u jednom beogradskom naselju.

Američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott odbio je komentirati tvrdnje o navodnoj umiješanosti američkih dužnosnika.

"Pročitao sam u novinama šta je rekao premijer Srbije, ali nemam dovoljno informacija o tome. Nemam komentar", rekao je američki veleposlanik u Beogradu novinarima.

Pisanje srbijanskog tiska o navodnom odavanju povjerljivih informacija uslijedilo je dva dana nakon što je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji optužio neimenovane dužnosnike Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije da su odavali podatke pripadnicima inozemnih obavještajnih službi, te izjavio da je pojačano djelovanje vanjskih obavještajnih agencija u Srbiji "i sa zapada i s istoka".

Vučić je, poslije preksinoćne sjednice Ureda za koordiniranje službi sigurnosti, kojom je predsjedao, na tiskovnoj konferenciji priopćio da su u Srbiji uhićene osobe "zbog nelegalnih aktivnosti" vezanih za teritorij Crne Gore, uključujući i praćenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Vučić je naveo da se privedene osobe nalaze u Beogradu, implicirajući da "postoje elementi" umiješanosti inozemnih službi.

Podsjetimo, crnogorska policija je uoči samog održavanja izbora, uhitila 20 osoba iz Srbije osumnjičenih za terorizam. Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru s namjerom da preuzmu automatsko naoružanje, a potom da napadnu državne institucije, policiju i visoke državne dužnosnike.

 

M.M.