Vladimir Putin planira stvoriti ratni kaos na Balkanu kako bi skrenuo pozornost sa svojih drugih aktivnosti, tvrdi bivši agent NSA i sigurnosni stručnjak John Schindler u članku objavljenom u njujorškom Observeru.

Schindlerov članak, s naslovom 'Prva vanjskopolitička kriza predsjednika Trumpa: Ratni bubnjevi ponovo odjekuju na Balkanu', posebno je zanimljiv kada se u obzir uzme činjenica da je objavljen u mediju čiji je vlasnik Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, kojeg se smatra njegovim čovjekom od najvećeg povjerenja.

Schindler upozorava kako se upravo raspadaju privremena rješenja koja su NATO i SAD uspostavili na Balkanu kako bi zaustavili sukobe s kraja prošlog stoljeća.

- Bosna je kaljuža zločina i korupcije, s ozbiljnim problemom - islamskim ekstremizmom, koja je bolesna politički, ekonomski i društveno. Neobična, sklepana struktura koju je predsjednik Bill Clinton izbacio u Daytonu 1995. kako bi je zadržao na okupu nakon stravičnog građanskog rata, nikad nije bila zamišljena kao išta više od kratkoročnog rješenja, piše Schindler.

>>

Potom upozorava kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušava sabotirati Daytonski sporazum, te kako je na američke sankcije odgovorio proglašavanjem američke ambasadorice u Sarajevu 'dokazanim neprijateljem' bosanskih Srba.

Situacija na Kosovu je još gora, objašnjava Schindler, i opisuje nedavni porast tenzija s provokativnim vlakom s natpisom 'Kosovo je Srbija' koji su srpske vlasti pokušale poslati na sjever Kosova pa su u zadnji trenutak zaustavile njegov ulazak na samo Kosovo.

Schindler vjeruje kako porast nacionalizma u Srbiji nije slučajan, te kako se radi o poticajima i ohrabrenjima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Napominje i kako je Moskva nedavno poklonila Beogradu 60 oklopnih vozila i šest zrakoplova MiG-29.

- Iako su MiG-ovi ruski vojni višak, mijenjaju odnos snaga u regiji. Srbija će s njima postati jedina država bivše Jugoslavije koja će imati moderne lovačke zrakoplove. Hrvatska, članica NATO-a, ima 12 oronulih lovaca tipa MiG-21, koji su generacijama stariji od MiG-29, i zahvaljujući godinama nebrige samo ih par može uzletjeti. Bez NATO-ove pomoći Zagrebu, novi srpski zrakoplovi će dominirati u regiji, piše John Schindler.

- Ono što Putin želi na Balkanu čini se dovoljno jasno, politički kaos koji će skrenuti pozornost Zapada. Veselo će riskirati lokalni rat kako bi to postigao, s obzirom da u njemu većinom ne bi ginuli Rusi.

>>

Schindler upozorava kako NATO šalje trupe u Poljsku i na Baltik kako bi obeshrabrio ruski avanturizam, no Putin bi mogao testirati odlučnost saveza na Balkanu, 'gdje su države slabe, a kontrola Zapada se doima uzdrmanom'.

- Sjedinjene Države i europski saveznici moraju hitno smiriti jugoistok Europe, prije nego što njezini problemi završe izvan kontrole i dođe do povratka masovnog naselja u tu regiju, zaključuje Schindler.

Podsjetimo, John Schindler je iskusni  mornarički časnik i protuobavještajac koji je radio kao agent i analitičar za NSA, a nakon što je napustio agenciju i zaposlio kao profesor na Naval War Collegeu, počeo se pojavljivati u medijima kao konzervativni komentator aktualnih događaja.

 

M.M.