Američki ministar obrane James Mattis, koji sudjeluje na 53. međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, pozvao je saveznike da ne zatvaraju oči pred međunarodnim terorizmom i ostalim geopolitičkim prijetnjama.

-Naša zajednica izložena je na više fronta. Na periferiji NATO-a i šire stvara se luk nestabilnosti. Savez mora biti ujedinjen protiv prijetnji slobodi i demokraciji - upozorio je Mattis. 

>>

Na promjenu globalne  zbilje u posljednjih godinu dana  upozorila je i njemačka ministrica obrane.

-No borba protiv radikalnog islamizma ne smije se pretvoriti u svoju krajnost - slamajući se na muslimanima. Muslimanski svijet treba jasno osuditi terorizam u svojim zajednicama, ali mi trebamo paziti da se ta borba ne pretvori u borbu protiv muslimana uopće - izjavila je njemačka ministrica obrane, Ursula von der Leyen, pritom aludirajući na spornu protuimigrantsku uredbu američkog predsjednika.

Svjetski problemi nisu smo borba protiv tzv. Islamske države i terorizma, nego i vrlo kompleksna zbivanja na Bliskom istoku, u Africi, Ukrajini. Glavni tajnik NATO-a  pozvao je na ponovnu uspostavu političkog dijaloga s Kremljem.

-Treba dalje raditi na političkom dijalogu, smanjivanju napetosti našeg odnosa s Rusijom. Što je više neprevidivosti, to je više neizvjestnosti, a upravo je to razlog zbog kojega pokušavamo poboljšati naš odnos s Rusijom - poručio jeJens Stoltenberg.

>>

U subotu se s posebnom pozornošću očekuje obraćanje američkog potpredsjednika Mikea Pencea o temeljima vanjske politike nove američke administracije.

 

M.M.