Poznati australski umjetnik hrvatskih korijena, Charles Billich, usprotivio se skidanju spomen ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu te istaknuo da će sam financirati spomenik i ploču žrtvama komunizma i Domovinskog rata na mjestu gdje se spomenik i ploča mogu podići.

-Ja, Charles Billich, iz Sydneya, Australija, poručujem hrvatskoj javnosti da stojim u potpori borbe protiv skidanja HOSove ploče te se ovim putem obraćam hrvatskim braniteljima Domovinskog rata da ću osobno platiti za spomenik i ploču žrtvama komunizma i Domovinskog rata, po mom nacrtu, samo mi nađite mjesto gdje će se spomenik i ploča moći podići - stoji u poruci svjetski poznatog slikara Charlsa Billicha.

Podsjetimo, zbog neslaganja s jugoslavenskim, komunističkim vlastima, Charles Billich je par godina proveo je u zatvoru. Pušten je uz pomoć Crvenog križa, nakon čega je emigrirao brodom u Australiju, gdje živi od 1956. godine. Završio je studij umjetnosti u Melbourneu. Motivi njegovih slika su vrlo raznoliki poput portreta, prikaza sportskih događanja, baleta, arhitekture, kazališta, religijskih motiva itd.

Naslikao je i ciklus slika posvećen hrvatskim znanstvenicima poput Ruđera Boškovića, Slavoljuba Penkale, Nikole Tesle, Fausta Vrančiča i dr. Slikao je i bl. Alojzija Stepinca, pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Bio je službeni umjetnik velikog broja sportskih i kulturnih događanja poput utrke formule 1 u Melbourneu 1996. godine, kandidature Pekinga za Olimpijske igre i službeni umjetnik Olimpijskih igri u Pekingu 2008. godine itd. Bio je službeni umjetnik olimpijskih ekipa SAD-a i Australije, na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, u Sydneyu 2000. godine, u Ateni 2004. godine i Pekingu 2008. godine. Sudjelovao je u obilježavanju 100. godina Nobelove nagrade 2001. godine.


    
R.H.