Neovisna država izdvojena iz Iraka ne može biti dopuštena, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, pojačavajući pritisak na iračku regiju Kurdistan samo nekoliko dana uoči njihova planirana referenduma o neovisnosti.

-Definitivno nismo strana koja bi podržala takvu neovisnu državu u Iraku. To se ne može dogoditi; nije moguće da tako nešto bude dopušteno - rekao je Erdogan u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

Nada se da će čelnik autonomne regije iračkog Kurdistana Mahmud)Barzani promjeniti odluku.

-Nadam se da će Barzani i njegov tim promijeniti pogrešnu odluku što je prije moguće - istaknuo je Erdogan koji je ranije upozorio da će zbog najavljenog referenduma Turska razmotriti nametanje sankcija autonomnoj regiji Kurdistanu na sjeveru Iraka.

Iran i Sirija, koje, kao i Turska, imaju brojnu kurdsku manjinu, također su zabrinuti da bi referendum iračkih Kurda mogao ohrabriti secesionističke ideje među njihovom kurdskom manjinom.

SAD i Irak nedavno su ponovili da se protive referendumu, dok Rusija s vladom iračkog Kurdistana pokušava razviti gospodarske odnose.

 

M.M.