Španjolska vlada sastaje se danas kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, potpisanu ali "odgođenu" u očekivanju dijaloga s Madridom.


Vijeće ministara pod predsjedanjem konzervativca Mariana Rajoya sastat će se prijepodne kako bi odlučilo o mjerama koje treba poduzeti dan nakon sjednice katalonskog parlamenta i odgode postupka proglašenja neovisnosti.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obećao je da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu "republiku", istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom. Ocijenio je da njegova pokrajina živi "povijesni trenutak", oslanjajući se na pobjedu "da" za nezavisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoodređenju.

Jučer u svojem 30-minutnom govoru pred katalonskim parlamentom predsjednik vlade Carles Puigdemont rekao je da je spreman ići putem neovisnosti, ali da daje još nekoliko tjedana dijalogu. Pozvao je parlament da suspendira učinke proglašenja neovisnosti i započne dijalog sa španjolskim vlastima.

Puigdemont u povijesnom govoru rekao da je Katalonija "stekla pravo" na neovisnost, ali je odgodio donošenje deklaracije do pronalaska rješenja u pregovorima s Španjolskom. 

-Vlada i ja predlažemo parlamentu da suspendira učinak proglašenja neovisnosti, kako bi idućih tjedana započeli dijalog bez kojeg je nemoguće doći do zajedničkog rješenja. Čvrsto vjerujemo da je u ovom trenutku nužno smiriti tenzije, kako bismo bili posvećeni ispunjavanju zahtjeva neovisnosti katalonskog naroda, prema rezultatima referenduma od 1. listopada - rekao je Puigdemont u jučerašnjem govoru.

 

M.M.