Dva B-1B bombardera američkih zračnih snaga pratila su dva lovca F-15K južnokorejske vojske nakon što su poletjeli iz svoje baze na Guamu, priopćio je u srijedu priopćenju glavni stožer vojske Južne Koreje.


Nakon što su ušli u zračni prostor Južne Koreje, dva su bombardera izvela vježbu s projektilima zrak-zemlja u vodama kod istočne obale Južne Koreje, potom preletjela do voda između Južne Koreje i Kine kako bi ponovili vježbu, stoji u priopćenju.

Američka je vojska u odvojenom priopćenjuporučila kako su se vježbi pridružili i japanski lovci čineći prvu noćnu kombiniranu vježbu američkih bombardera i lovačkih zrakoplova iz Japana i Južne Koreje.

Donald Trump je u utorak bio domaćin razgovora o mogućnostima za reakciju na bilo kakvu agresiju Sjeverne Koreje ili ako bi to trebalo spriječiti Pyongyang da ugrozi Sjedinjene Države ili njihove saveznike nuklearnim oružjem, rekla je Bijela kuća u priopćenju.

Trumpa su informirali ministar obrane James Mattis i načelnik združenog stožera američke vojske general Joseph Dunford na sastanku članova njegova tima za nacionalnu sigurnost.

Američki i južnokorejski ratni operativni planovi, među kojima i plan za likvidaciju čelništva Sjeverne Koreje, ukrali su sjevernokorejski hakeri prošle godine, rekao je u srijedu zastupnik iz južnokorejske vladajuće stranke.

Oko 235 gigabajta vojnih dokumenata uzeto je iz južnokorejskog obrambenog centra u rujnu prošle godine, rekao je zastupnik Demokratske stranke Rhee Cheol-hee u srijedu na radiju navodeći informacije neimenovanih južnokorejskih obrambenih dužnosnika.

 

M.M.