Ruski čelnik Vladimir Putin i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarali su danas u Sočiju o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa.


-Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli - rekao je Putin hrvatskoj predsjednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Hrvatska predsjednica je istaknula kako vjeruje da će današnji razgovor biti početak nove faze rusko-hrvatskih odnosa.

-Veselim se našim današnjim razgovorima i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu, odnosno otvoriti novu fazu u našim odnosima, raspravljajući o bilateralnim odnosima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje, kulturne i svake druge, ali isto tako o pitanjima sigurnosti na području europskog kontinenta, posebno u našem susjedstvu na jugoistoku Europe i o pitanjima globalne sigurnosti u kojima Rusija igra bitnu ulogu - kazala je predsjednica.

Također je podsjetila da u ovom trenutku između dvije zemlje postoji nekoliko otvorenih pitanja te izrazila uvjerenje da se o njima može razgovarati u okviru otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja. 

-Prije svega držim da možemo postaviti pozitivne pretpostavke za daljnje proširenje suradnje između Hrvatske i Rusije - istaknula je, iskoristivši prigodu da ruskog predsjednika pozove u službeni posjet Hrvatskoj.

Putin je podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH i izrazio je zadovoljstvo zbog značajnog rasta trgovinske razmjene između dviju zemalja. Također je izrazio uvjerenost da će svi njezini razgovori i susreti tijekom posjeta Rusiji koristiti odnosima dviju zemalja.

Hrvatska predsjednica u Sočiju se susrela i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

U izaslanstvu su, među ostalima, državna tajnica Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

 

M.M.