U Bruxellesu se održava summit EU-a, prvi od 13 sastanaka u nizu na kojima čelnici, među njima i premijer Andrej Plenković, pokušavaju pronaći novi model funkcioniranja EU-a nakon izlaska Velike Britanije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi odbacili su poziv britanske premijerke Therese May da se u sklopu pregovora o britanskom izlasku iz Unije pokrenu i razgovori o budućim trgovinskim odnosima.

Theresa May nadala se da će tijekom večere kasno u četvrtak uspjeti nagovoriti preostalih 27 čelnika zemalja članica da se pokrenu trgovinski pregovori kako bi utišala kritike domaće javnosti, prenosi Reuters. Preliminarni razgovori bili su usmjereni na prava građana, financijske uvjete Brexita i granicu u Irskoj, no europski pregovarači rekli su da je potrebno napraviti veći napredak kako bi se otvorili razgovori o budućim odnosima, uključujući trgovinske.

Premda je Angela Merkel pozitivno govorila o napretku pregovora o Brexitu rekavši da "za razliku od stanja koje opisuju britanski mediji, ima dojam da razgovori napreduju korak po korak", ona je ipak naglasila da razgovora o trgovini neće biti najmanje do prosinca. Njemačka kancelarka kazala je da govor britanske premijerke tijekom večere nije promijenio njezina stajališta, no dodala je da je uvjerena kako će pregovori uspjeti. "Sa svoje strane ne vidim nikave indicije da nećemo uspjeti", rekla je Merkel.

Nakon što su saslušali izlaganje May o stanju pregovora o Brexitu, očekuje se da će 27 čelnika u petak odobriti izjavu u kojoj navode da još ne mogu dati mandat za pokretanje razgovora o budućim odnosima. Ipak, očekuje se, kako prenosi DPA, da će podržati pozitivan momentum u razgovorima i pozvati na početak internih priprema za pokretanje tih pregovora kako bi oni mogli početi u prosincu - pod uvjetom da se do tada postigne dovoljan napredak.

 

M.M.