Predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" (SDP) Oliver Ivanović ubijen je jutros u atentatu u Kosovskoj Mitrovici, objavili su beogradski mediji pozivajući se na Ivanovićevog odvjetnika Nebojšu Vlajića.

Na Ivanovića je pucano oko 8.15 ispred prostorija stranke u Kosovskoj Mitrovici i hitno je odvezen u Kliničko-bolnički centar u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ali je ondje podlegao ozljedama.

Ivanovićeva suradnica Ksenija Božović navodi da je policija ispred ureda pronašla tri čahure, a prištinski mediji kako je policija potvrdila da je Ivanović ustrijeljen, ali da trenutno nema više informacija o napadu.

Mediji prenose da će se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić javnosti obratiti u 13 sati te da srbijanska delegacija u Bruxellesu prekida pregovore te se vraća u Beograd.

Ubojstvo Ivanovića osudio je direktor Ureda za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

- Cilj ovoga bio je da se destabilizira situacija na sjeveru Kosova i Metohije (KiM), da se izazove kaos, te da se ondje srpski narod, ali i cijela Srbija gurnu u pakao sukoba. Tko god da stoji iza ovog napada, bilo albanski, srpski ili bilo koji drugi kriminalci, bit će kažnjeni, izjavio je Đurić.

Europska unija snažno osuđuje ubojstvo srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića zbog čega je suspendiran tehnički dijalog između Srbije i Kosova, koji se trebao održati danas u Bruxellesu.

Podsjetimo, Oliver Ivanović jedan je od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu Povratak. Ivanovića se smatralo jednim od umjerenih političara koji uživao ugled međunarodne zajednice, a 1999. godine, kada je formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je postao predsjednik njegovog izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. S tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Od 2008. bio je državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Nakon što mu je zapaljen automobil  pojasnio je kome njegov politički angažman smeta.

 - Automobil su mi zapalili čim sam najavio da ću se kandidirati za gradonačelnika. Prvo su zapalili automobilDragiši Miloviću,doktoru iz Zvečana s kojim sam razgovarao o sastavljanju zajedničke liste za tu općinu, a odmah zatim i meni. Bilo je dovoljno da nas vide zajedno par puta kako razgovaramo. To su kriminalne strukture povezane s politikom u kojima vlada paničan strah od naše kandidature. Za nekoga tko ima infrastrukturu, tko raspolaže ogromnim novcem i ima podršku Vlade Srbije, naša mala stranka ne bi trebalo da predstavlja problem. Oni, međutim, znaju što narod o njima misli i boje se da će izgubiti ako građani budu imali alternativu. Na prošlim lokalnim izborima alternative nije bilo – ja sam bio u zatvoru, a Milović se nije kandidirao. Sad su u panici - rekao je tada u izjavi za Vreme.

 

M.M.