Poljska je na čelu europskih država koja pokušava osujetiti izgradnju njemačko-ruskog projekta “Sjeverni tok 2” kroz europske institucije, a ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zagovara ideju ustupanja Njemačkoj važnog dijela plinskog transportnog sustava na teritoriju Ukrajine, samo da Berlin odustane od zajedničkog plinskog projekta s Moskvom.

-Ukrajina poziva Njemačku da sudjeluje u međunarodnom konzorciju za upravljanje plinskim transportnim sustavom u zemlji, ali je uvjet da odustane od izgradnje “Sjevernog toka 2” - rekao je u ponedjeljak predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Najavio je stvaranje skupine koja će zaustaviti njemačko-ruski projekt.

-Mi stvaramo skupinu u Europskoj uniji  koja bi trebala zaustaviti “Sjeverni tok 2”. Zato smo aktivno pregovarali s Njemačkom i pozvali ih da stvorimo međunarodni konzorcij za upravljanje plinskim transportnim sustavom Ukrajine - najavio je Porošenko dodajući kako je uvjet da Njemačka bude dio konzorcija obustava izgradnje “Sjevernog toka 2”.

Porošenko je uvjeren “kako je Rusima cilj projektom “Sjeverni tok 2” oduzeti Ukrajini iz proračuna gotovo 3 milijarde dolara“.

Podsjetimo, “Sjeverni tok 2” uključuje izgradnju dva kraka plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, koji bi se od Rusije kroz Baltičko more isporučivao Njemačkoj. Plinovod će zaobići tranzitne zemlje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku i ostale zemlje istočne Europe i Baltička. Bit će položen u gospodarskom pojasu i teritorijalnim vodama pet zemalja – Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Ukupna cijena projekta se procjenjuje na 9,5 milijardi eura. Puštanje u pogon Sjevernog toka 2 je zakazano za kraj 2019. godine. Najveći dioničar konzorcija “Nord Stream AG 2” je Gazprom, a europski partneri u projektu su njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV, francuski Engie i anglonizozemski Shell.

 

M.M.