Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju da je Slobodan Milošević bio "veliki lider, ali mu želje nisu bile realne" zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći, a sunarodnjacima je rekao da će ubuduće sve učiniti da im kompromisom s Albancima osigura najvišu razinu sloboda i civilizacijskih standarda.

On je ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao kako se "danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo" i poručio da "Srbija više nema glava" koje će slati u ratove, a sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati još razvijenija i ekonomski stabilnija.

Hoću za vas osvojiti sva prava koja ima civilizirani svijet -  slobodu i sigurnost, a ako zbog toga moramo učiniti kompromise uvijek ću to uraditi, ali nemojte to zvati pogešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća, rekao je Vučić na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

- Hvala vam što ste, usprkos brojnim kampanjama protiv, u ovolikom broju došli ovdje u Kosovsku Mitrovicu. Ali, mnogo više od toga, hvala vam što čuvate i branite srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji, hvala vam što ne odustajete, hvala vam što gledate u budućnost. Našu, srpsku i Srbije. Ali i neophodnost našeg zajedničkog života s Albancima jer bez toga ne bi bilo ni tog našeg sutra - rekao je Vučić.

Poručio je kako istina uvijek ni zgodna ni slatka za uši.

- Došao sam na Kosovo i u prethodna dva dana slušao sam naše ljude. Istinu o njihovom teškom životu, neizvjesnosti koja ih ubija i vjeru da će im njihova, naša Srbija pomoći. Obaveza je moja da kažem da ćemo i u dobru i u zlu uvijek biti uz vas. Ali došao sam i da vam kažem istinu o našoj teškoj poziciji. I to na jedini način na koji se istina govori. Oči u oči. Nije ta istina uvijek ni zgodna ni slatka za uši. Valjda zbog toga i toliko dugo nismo htjeli da je čujemo - rekao je.

Naveo je da je na vlasti u Prištini Hashim Thaci i da je on Albanac.

- I ne voli me, ne volim ni ja njega, ali ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnina sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omče, zbog iste te Srbije i pred Thacija, i pred svakog drugog na ovom svijetu. I pred Mogherini i Merkel i Macrona i Putina. I kao što vidite i smijem i mogu. Mogu, valjda, za ovu zemlju, svima bar da kažem da nas neće ponižavati i da je kompromis kada svi dobiju, makar po malo i nitko ne dobije sve. I mogu, i radim to, i hoću, i tisuću puta ako treba, po bilo koju cijenu, pa i po cijenu sveopće mržnje prema meni, i sve da me nazovu bilo izdajnikom, bilo velikosrpskim šovinistom, i da me sutra i strijeljaju, zato što, za razliku od njih, znam razliku između salonskog i pravog patriotizma. I da je pravi samo onaj u kojem si spreman žrtvovati sve, pa i vlastitu sadašnjost, radi budućnosti svoje zemlje i njezine djece - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije već je ranije rekao kako će ovo biti jedan od najvažnijih govora u njegovom životu.

M.M.