Američki predsjednik Donald Trump je danas ukinuo trgovinske povlastice Turskoj i donio odluku i o dvostrukom smanjenju carina na uvoz turskog čelika – s 50 na 25 posto. Odluka je donijeta jer je 2018 g. američki uvoz čelika smanjen za 12%, a uvoz čelika iz Turske za 48%.

Analitičari vjeruju kako se radi o Trumpovoj reakciji na turski „neposluh“ i njezino „odmetništvo“ u odnosu na SAD, prije svega vezano uz nabavku ruskih protuzračnih sustava S-400, čemu se Washington najoštrije protivi te izgradnja Turskog toka kojim bi ruski plin pristizao u Tursku i jugoistočnu Europu.

Uz kazano, još je prisutan i čitav niz drugih, ozbiljnih američko-turskih problema, zbog kojih su odnosi dviju zemalja svedeni na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Međutim, teško je očekivati da će Erdoganova vlast puno obazirati na to jer čitavu strategiju nacionalnih interesa te zemlje koja se temelji upravo na islamizmu i postavkama o turskom suverenitetu i obnovi snage i utjecaja regiji ali i svijetu.

Osim toga, SAD nisu među najvažnijim turskim trgovinskim partnerima. Najveći trgovinski partneri Ankare su Kina i Njemačka, te EU u cjelini.

Podsjetimo, Trumpova administracija je 10. kolovoza 2018.g.  udvostručila carine na turski čelik i aluminij. Čelik je bio ocarinjen s 50, a aluminij s 20 posto.

 

M.M.