Iranski predsjednik Hasan Rohani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa, protiv kojeg je SAD uveo sankcije, istaknuo je kako SAD mora ukinuti sve sankcije Iranu ukoliko želi pregovore s Iranom. 

- Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Javada Zarifa protiv kojeg je SAD uveo sankcije.

Zatražio je prolaz za iranske brodove kroz Gibraltar.

- Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas, naglasio je Rohani. Dodao je kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu te upozorio da SAD mora ukinuti sve sankcije, ako želi pregovore s Iranom.

Podsjetimo, prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog rušenja pomorskog prava. To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

Oko petina svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana. Iranska revolucionalra garda u nedjelju je zaplijenila irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji.

 

M.M.