Turski predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je Europi da će poslati 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, ako njegov napad na Kurde u Siriji proglase invazijom.

-Hej, Europska unijo, saberi se. Ponavljam, ako ovu operaciju pokušate označiti kao invaziju, otvorit ćemo vrata i poslati 3,6 milijuna izbjeglica u vašem smjeru', rekao je Erdogan u svom obraćanju nakon napada turskih vojnih trupa na Kurde u sjeveroistočnoj Siriji, javlja Reuters.

Tvrdi da je cilj operacije protiv Kurda pomoći Siriji.

-Od početka operacije do sada ubijeno je 109 terorista. Kao i svaka operacija koju je izvela Turska, cilj je ove operacije doprinijeti Siriji teritorijalno i politički'', rekao je Erdogan.

Podsjetimo, Turska je objavila kako su njezine snage drugog dana ofenzive na kurdsku paravojsku u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske pokrenulo novu opasnu fazu u osmogodišnjem sukobu u toj bliskoistočnoj zemlji.

-Naše herojske specijalne jedinice koji sudjeluju u operaciji 'Izvori mira' nastavljaju napredovati istočno od Eufrata, objavilo je na Twitteru tursko ministarstvo obrane.

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su kako su u zatvoru koji su Turci pogodili topničkom vatrom "najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja", te su naglasile kako turski napadi na zatvore riskiraju "katastrofu".

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima drže tisuće boraca Islamske države i njihovih obitelji u zatočeništvu.

Američki predsjednik Donald Trum u ponedjeljak je u tvitu napisao da “ako Turska učini bilo što, što procijenim da prelazi mjeru, potpuno ću uništiti gospodarstvo Turske”.

Turska, inače članica NATO-a koja se u posljednje vrijeme približila Rusiji, tvrdi da uz granicu planira uspostaviti "sigurnu zonu" za povratak milijuna sirijskih izbjeglica.

Međutim, svjetske sile strahuju da bi tursko djelovanje moglo produbiti sukob u Siriji i da stvara rizik da pritvoreni pripadnici Islamske države iskoriste kaos kako bi pobjegli.

 

M.M.