Europska komisija ocijenila je u utorak da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

- Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni, objavila je Komisija u priopćenju.

Komisija dodaje da će Hrvatska trebati nastaviti primjenjivati sve sadašnje aktivnosti, posebice, upravljanje na vanjskim granicama kako bi osigurala da ti uvjeti budu i dalje ispunjeni. Komisija također danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja ispunjavati obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela tijekom pristupnih pregovora, dodaje se u priopćenju.

Jean-Claude Juncker: Pohvaljujem Hrvatsku za njezine napore i ustrajnost

Hrvatske napore na ispunjavanju šengenskih uvjeta pohvalio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Pohvaljujem Hrvatsku za njezine napore i ustrajnost da ispune sve potrebne uvjete za pridruživanje Schengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači šengenski prostor. I zato vjerujem da će zemlje članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Schengena, rekao je Juncker.

Sličnu poruku poslao je i povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

- Schengen je jedan od najvećih i najopipljivijih postignuća u europskim integracijama. Ali njegova snaga uvelike ovisi o njegovoj inkluzivnosti - sada kada je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala da su svi potrebni uvjeti ispunjeni, mi to moramo priznati. Kada postane punopravna članica Schengena, Hrvatska će pridonijeti daljnjem jačanju šengenskog prostora i osigurati da se vanjske granice EU-a bolje štite, rekao je Avramopoulos.

Plenković: Pozdravljam odluku Europske komisije

Odluku je na posebnoj konferenciji za novinare pozdravio premijer Andrej Plenković.

- Pozdravljam današnju odluku Europske komisije koja je ocijenila da je Hrvatska ispunila sve tehničke preduvjete za članstvo u Schengenskom području te pozvala Vijeće Europe da raspravi izvješće s ciljem pristupanja Hrvatske u Schengen, poručio je premijer.

- Ovo je važan dan i još jedan veliki europski uspjeh Hrvatske. Mi smo na ovaj način napravili veliki iskorak na temelju zakonodavnih, financijskih postignuća. Cilj politika ove Vlade je da Hrvatska ide u što dublji kontekst europske integracije. Dvije piste na kojima radimo su Schengen, a druga je euro-područje, poručio je premijer dodavši da je Hrvatska na ovaj način bliže onome što Schengen predstavlja za europski projekt jer je schengenskim prostorom obuhvaćeno 400 milijuna ljudi.

Najavio je da sada slijede aktivnosti na razini kontakta prema državama članicama.

- Najprije će komunikacija prolaziti kroz schengenski odbor. U redu prije nas su Bugarska i Rumunjska. Današnjom preporukom Komisije išli smo naprijed da lovimo korak s Bugarskom i Rumunjskom, rekao je Plenković.

Premijer je objasnio da se detaljna evaluacija odnosila na područje zaštite podataka, policijsku suradnju, povrat i ponovni prihvat, schengenski informacijski sustav, nadzor vanjske granice i pravosudna suradnja u kaznenim stvarima.

- Radili smo predano, radili smo tiho i, što je najvažnije, postigli rezultat, istaknuo je Plenković.

Upitan kad bi Hrvatska mogla ući u Schengen, Plenković je rekao da ne želi špekulirati o točnom datumu. Kaže da nije realno da će se ulazak u Schengen dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Ne bih spekulirao o datumu, ali mi ćemo raditi na onome za što smatramo da smo spremni. Danas smo dobili objektivnu verifikaciju jedine institucije, koja je za to zadužena, da smo spremni, rekao je Plenković.

Plenković se referirao na moguće slovensko blokiranje ulaska u šengenski prostor te je kazao da je spor sa Slovenijom "bilateralnog karaktera".

- Mi ćemo nastojati te teme (bilateralne) odvajati od ove teme, jer je to tema koju trebamo rješavati sa Slovenijom na drugi način, dijalogom i traženjem rješenja s kojim će obje strane biti zadovoljne, poručio je premijer.

 

M.M.