Od danas hrvatski državljani mogu u SAD bez vize! No, postoji jedan bitan uvjet za one koji putuju ‘preko bare‘

Ova odluka se odnosi na hrvatske državljane koji SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana.

Hrvatskim državljanima od danas je omogućeno da u Sjedinjene Američke Države putuju bez vize, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, piše Jutarnji.hr.

Ova odluka Elektroničkog sustava za odobravanje putovanja (ESTA) se odnosi na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana.

Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne suradnje dviju zemalja, poručuju iz veleposlanstva.

– Nevjerojatno smo zadovoljni što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza, rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming.

– Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatsku Vladu da ispuni stroge zahtjeve našeg programa, izjavio je Fleming.

Program izuzće od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u priopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno, piše Jutarnji.hr.

Autorizacije koje budu ishodovane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine. Putnici s već izdanim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.

 

M.M.