Europski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

– EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Daytonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se u Rezoluciji proturječan stav Zalenih koji pokazuje da oni očito ne razumiju da građanska država nije kompatibilna s Daytonskim sporazumom.

Naime, daytonskim sporazumom BiH je definirana kao federalna država “dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda”, a ne kao građanska država, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelirati na sve političke aktere u BiH, s ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

– Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se u Razoluciji.

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

– EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regiji i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji Zelenih.

Inače u Europskom Parlamentu koji broj 705 zastupnika, Klub zelenih ima 73 zastupnika.

Očekivano Rezoluciju Europskih zelenih odmah je podržao sarajevski “zeleni”, Željko Komšić, objavom na Facebooku:

-Pozdravljam Rezoluciju koju su usvojili Europski Zeleni na 34. sjednici Vijeća ove stranke i podršku u izgradnji Bosne i Hercegovine kao građanske i multietničke države. Riječ je o ohrabrujućoj poruci pred nastavak borbe za jednaka prava svih građana naše domovine, stoji u objavi Željka Komšića.

 

M.M.