Sveučilišni profesor Mile Lasić smatra da buduća vlast u BiH mora imati snažnu dvotrećinsku većinu i većinski legitimitet u narodu. Pri tome apelira kako ne bi bilo dobro da unutar vlasti u Federaciji bude DF Željka Komšića, prosuđujući da ta stranka nije spremna ni za kakve ozbiljne promjene.

- Unutar entiteta i u državi neophodno je imati partnere u vlasti sa snažnom dvotrećinskom većinom i većinskim legitimitetom u narodu, smatra Mile Lasić, sveučilišni profesor iz Mostara i politički analitičar, osvrćući se na utvrđene rezultate općih izbora u BiH.

Okosnicom buduće vlasti u Federaciji BiH vidi osovinu SDA i HDZ-a.

– U FBiH se nikako ne bi smjele zaobići SDA i HDZ BiH, ali je i nužno ovom parnerstvu pridodati one s kojima će doći do dvije trećine. I to je prvi problem. Da li bi SBB mogao resetirati odnose sa SDA ili će pokušati napraviti kotrakoaliciju sa DF-om, a bez SDA? Poželjno bi bilo da se stvori dvotrećinska većina stranaka desnog centra - smatra profesor Lasić.

Priželjkuje da vlast na razini BiH formiraju SDA, HDZ BiH i SBB iz Federacije, koji bi s koalicijom SNSD – DNS – SP na državnoj razini imali komotnu većinu od 24 mandata.

– Ne bi bilo dobro da unutar vlasti u Federaciji bude DF Željka Komšića, najprije jer je to stranka prebjega, koja nije spremna ni za kakve ozbiljne promjene. Apeliram da se formiraju koalicije razuma - naglašava Lasić za Nezavisne novine.

 

M.J.