Marketinška afera u Bosni i Hercegovini poznatija kao slučaj „Gibraltar“, teška desetine milijuna KM još uvijek je u istražnoj fazi, piše novinska agencija Patria.

Osumnjičeni su uhićeni u listopadu 2014. godine, a mjere pritvora nisu određene jer je tada postupajuća državna tužiteljica Dragica Glušac na ročište došla nepripremljena i s dokaznim materijalom na engleskom i slovenskom jeziku, te sutkinja Minka Kreho nije mogla odrediti mjeru pritvora, podsjeća Patria.

Izvor iz Tužiteljstva BiH za novinsku agencija Patria (NAP) otkrio je samo neke od informacija i dokaza prikupljenih tijekom proteklih godina, te i to da se marketinškom aferom Financijska policija počela baviti još prije dvije godine. U istragu oko afere Gibraltar prije nekoliko godina, uključila su se i tužiteljstva Slovenije i Hrvatske, koja su dokazni materijal ustupila Tužiteljstvu BiH.

Hrvatske telekomunikacije Mostar na račun sarajevske marketinške agencije SV-RSA i zagrebačke agencije Digitel nezakonito su prebacile 39 milijuna KM, zbog čega je mostarsko županijsko tužiteljstvo kao i Tužiteljstvo BiH povelo opsežnu istragu.

Iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru sada tvrde da nemaju kapacitete nastaviti raditi na ovom predmetu, a i utjecaj osumnjičenih je prevelik na lokalnoj razini.

Iz Tužiteljstva BiH također tvrde da nisu nadležni za preuzimanje ovog predmeta u cijelosti.

Financijska policija FBiH otkrila je kako su od 2006. do 2010. godine Hrvatske telekomunikacije Mostar u kontinuitetu, kroz nezakonite tendere, odobravale poslove marketinškim agencijama SV-RSA d.o.o. Sarajevo i Digitel Zagreb, iako su druge agencije dostavljale kvalitetnije i povoljnije ponude. SV-RSA je u ovim namještenim tenderima dobila 14, a Digitel 25 milijuna KM.

U istom razdoblju vlasnik agencije SV-RSA Neven Kulenović, jedan od financijera SDP-a dok je na njegovom čelu bio Zlatko Lagumdžija, na račune Stipe Prlića i Zorana Bakule iz kompanije HT Mostar, namjenski otvorene u Austriji, uplatio je po oko 180.000 eura s računa njegove off shore kompanije „3 Media Limited“ otvorenog u Ljubljani, što jasno ukazuje na to da se radilo o dobro osmišljenom kriminalu vlasnika marketinških agencija iz BiH i kompanije HT Mostar, tvrdi Patria.

Financijska policija FBiH je još u lipnju 2013. godine Županijskom tužiteljstvu u Mostaru podnijela Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv članova Uprave JP HT Mostar i članova Komisije za javne nabavke: Stipe Prlića, Zorana Bakule, Josefa Jacob Mathias Thuerriegla, Mile Mikulić, Miroslava Klepača, Goranke Devčić, Davora Darabaša, Borisa Galića, Željke Senjak, Ivana Radoša, Renate Kuzman, Slavena Grbavca, Ivana Zovke, Mate Smrdelja, Branke Prlića, Tonija Zlomislića, Ornele Leko, Milodraga Petrovića, Ante Petrovića, Silvija Miličevića, Roberta Crnjaca, Viktorije Markote, Josipa Marušića, Perice Džeke i Ivana Jerković.

Krajem 2014. godine predmet je od Županijskog tužiteljstva Mostar trebao preuzeti novoformirani posebni odjel Federalnog tužiteljstva za organizirani kriminal. Sve je je bilo spremno za ustupanje ovog predmeta ali je početkom 2015. godine Tužiteljstvo u Mostaru obaviješteno da nastavi poduzimati aktivnosti u predmetu do daljnjeg (navodno je razlog za to kašnjenje u formiranju pomenutog posebnog odjela u Federalnom tužiteljstvu).

U županijskom tužiteljstvu Mostar su stava da oni ne raspolažu potrebnim pretpostavkama (kadrovskim, materijalnim, a i zbog velikog utjecaja osumnjičenih na lokalnoj razini) za uspješno okončanje ovog predmeta. Iz Tužiteljstva BiH su mišljenja da nisu nadležni za preuzimanje ostatka predmeta od Tužiteljstva u Mostaru, tvrde izvori novinske agencije Patria.

 

M.J.