Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” kako očekuje da se danas na sjednici Federalne vlade odmah počne raspravljati o imenovanjima u javnim poduzećima i djelomično katastrofalnoj situaciji.

Kao prioritet gdje treba odmah imenovati vršitelje dužnosti naveo je HT Mostar, “Hrvatsku poštu” Mostar, “Elektroprivredu HZHB”, “Aluminij” i Razvojnu banku FBiH.

– S obzirom na to da su sva ova poduzeća u problemima, ove ili one vrste, kazali smo da treba raspraviti o poslovanju tih tvrtki te imenovati vršitelje dužnosti, jer je dobar dio njih u jednoj nezavidnoj situaciji. To može netko zvati borbom za fotelje, ali kako provoditi neku politiku ako nemate ljude koji će to moći raditi, ako nemate profesionalce – kazao je Čović.

>>Slučaj „Gibraltar“: Gdje je nestalo 39 milijuna KM iz HT Mostar?

Po njegovim riječima ako je “Aluminij” teški gubitaš, a procjenjuju da je dug veći od 250 milijuna KM, onda nitko ne može govoriti da je tamo stanje dobro.

– Ako je u HT-u minus planiran za ovu godinu, a to je jedino telekom poduzeće u regiji i šire koje tako posluje, onda je normalno da inzistiramo da odmah bude imenovan direktor, pogotovo jer je natječaj raspisan u prvom mjesecu. Raspisan je natječaj i za Nadzorni odbor EPHZHB. U Razvojnoj banci uopće nemamo naših ljudi, jer je tu sve smijenjeno u posljednjih pet-šest mjeseci. Pa, logično je da trebamo imati svoje predstavnike – kazao je Čović.

– Treba svatko provesti ono što smo jedni drugima obećali. SDA i HDZ i dalje će imati jedinstven stav o ovom pitanju. Jučer (prekjučer, op. a.) razgovarao sam s Bakirom Izetbegovićem o tome. Pa, kako možemo biti koalicija ako nemamo jedinstven stav o ključnim pitanjima. O ovome je i Željko Komšić svojevremeno, kada sam s njim razgovarao, a to je bilo prije tri mjeseca, imao isti stav, kazao je Čović dodajući da je taj stav bio “da provjerimo što je urađeno u javnim poduzećima i agencijama. Da vidimo što je tko radio. Svatko mora položiti račune, pa to je ta priča! Mi samo insistiramo da se to odmah počne raditi. Mjesec dana već je prošlo i ne vidim nijedan razlog da se to odugovlači”, tvrdi Čović.

Na upit kako komentira da je Komšić za “Avaz” eksplicitno izjavio da su SDA i HDZ odustali od navedene uredbe o načinu imenovanja, Čović je kazao da je to moguće.

– Ali, ako se dogovorimo da se surađuje, da se korektno radi, a ne da jedni drugima naturamo nešto, što se mene tiče, može. Meni je bitno da ova prethodna pitanja riješimo, a kojom će metodom to biti, kako to uraditi… Bitno je da je u skladu sa zakonom i da nije nečiji hir, u smislu da smjenjujemo samo radi smjene, već da uistinu napravimo promjene, napominje Čović.

Kazao je i da DF očito ima drugačiju koncepciju od HDZ-a i SDA.

– I njihov program je drugačiji. Ima tu mnogo razloga, ali osobnih razloga ne bi trebalo biti za neku lošu komunikaciju. tvrdi Čović.

Kazao je da ne bi trebalo biti samovolje u radu Vlade FBiH.

-Kada govorimo o braniteljskoj populaciji, vrlo jasno smo rekli da ćemo mnogo toga staviti na dnevni red. Revizija koja je provedena bila je protuustavna i protuzakonita, treba je vratiti u zakonske okvire. Što se tiče imenovanja, to će biti proces koji će trajati mjesec, možda dva. Sada ima prioriteta i treba ih rješavati, zaključio je.

Inače, na upit kada je posljednji put razgovarao s Komšićem, Čović je kazao da se ne sjeća.

– Možda smo se posljednji put čuli telefonom kada je dogovorena Vlada FBiH. Mada nema nijednog razloga da ne komuniciramo, zaključio je.

 

M.J.