Reagiranje skupine tzv. intelektualca lijevo-liberalnog svjetonazora na najavljeni posjet pape Franje Bosni i Hercegovini, odnosno, njihovo otvoreno pismo na priopćenje Katoličke tiskovne agencije, mnoge je neugodno iznenadilo.

 

Povjesničar i publicist Željko Primorac smatra kako na to pismo treba gledati isključivo kao na nastavak jedne politike za koju smo mislili kako je davno ostala iza nas i više se neće vratiti niti u jednom obliku.

-Ta politika i sustav, koji je do svog punog izražaja došao u procesu blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, uzima sebi za pravo propisivati Crkvi što će misliti, kako će raditi i koje će poruke slati. Ukoliko je ikako moguće sljedbenici i zagovornici takvog sustava i ideja podčinili bi potpuno Crkvu i upravljali tom istom Crkvom kao kakvim javnim poduzećem. Riječ je o istom onom modelu po kome je Josip Broz pokušao stvoriti jugoslavensku katoličku crkvu neovisnu o Petrovoj Crkvi i potpuno podređenu Komunističkoj partiji Jugoslavije - prosuđuje Primorac.

Smatra kako nije niti malo slučajno da su se upravo te snage okomile na rečenicu "Njegova svetost će također doći u državu obilježenu velikim etničkim i religijskim razlikama, koje su bile ključni faktor u nedavnom ratu“.

-Dijelu anacionanog, ustvari ostacima jugoslavenskog, a danas bošnjačkog unitarnog političkog korpusa i koncepta, isticanje nacionalnih i religijskih posebnosti posebno u višenacionalnoj državi kakva je BiH bode oči, ustvari, dovodi u pitanje njihov koncept unitarne Bosne i Hercegovine. Ukoliko se spominje etnička i vjerska raznolikost, onda se, prirodno, može pojaviti i pitanje ustavnog položaja različitih etničkih i vjerskih skupina u ovoj multietničkoj zajednici. Tu na scenu stupa pitanje položaja jednog od konstitutivnih naroda, naravno, hrvatskog. - smatra Primorac.

Uvjeren je kako primarne razloge ovog istupa treba tražiti u okvirima politike, odnosno najavama EU-a o federalizaciji BiH.

-Upravo je hrvatsko pitanje i težnja institucija EU koje su kroz nedavnu rezoluciju osudile i srpski separatizam i bošnjački unitarizam u BiH trn u oku unitaristima u BiH. Ova unitarna grupacija, sada dominantna u BiH političkom životu, želi pošto poto zaustaviti bilo kakvu inicijativu koja uopće može dovesti do otvaranja pitanja ustavnog položaja hrvatskog naroda u BiH. U tom svijetlu treba i gledati ovaj agresivni ton BiH unitarista prema jednom priopćenju Katoličke tiskovne agencije - navodi Primorac.

Ističe da je očito riječ o postupku skupine aktivista, ciljano instrumentalizirane od određenih krugova, koji se pokušavaju postaviti iznad etnikuma i religije.

-Navedeni unitaristi koji ne priznaju činjenicu da u BiH žive tri konstitutivna naroda - nego tvrde da žive Bosanci i Hercegovci, postavljaju se iznad etnikuma i religije, posebno kršćanskog poimanja religije praštanja i uvažavanja - ističe dalje Primorac.

>>Tomislav Đonlić: Oslobađajuća presuda "šestorci" zadnji korak u ispravljanju političke štete počinjene u projektu detuđmanizacije

Osvrnuo se i na situaciju vezanu za bivšeg uznika Darija Kordića, koga se u pismu također spominje .

-Spomenuti krugovi još jednom sebi uzimaju za pravo određivati koga Crkva katolička ima pravo primiti u okrilje, a koga ne. U očima Crkve svi smo mi Božja djeca i za svakoga od nas ima mjesta u Kristu koji će jedini u konačnici suditi za sve što smo učinili ili nismo, a trebali smo. S pravne strane gledano, kardinal Stepinac i Dario Kordić pravosnažno su osuđene osobe. Međutim, da li su jedan i drugi odgovorni za ono što im je u datom trenutku sustav stavio na teret je znatno složenije pitanje na koje odgovore trebaju tražiti neki drugi a ne aktivisti jednog svjetonazorskog gledišta - zaključio je Primorac.

 

R.H.