Formiranje mudžahedinskog bataljona u BiH 1992. godine, koji su činili uglavnom arapski dobrovoljci, bio je početak stvaranja modernog džihadizma, navodi BBC.

Aimen Dean, koji je kao dragovoljac mudžahedinskog pokreta ratovao u središnjoj Bosni 1994. godine, slaže se s ovim navodima.

-Postoji rat između Zapada i islama. Bosna je modernom džihadističkom pokretu dala takav narativ. Bosna je kolijevka modernog džihadizma - kaže Aimen Dean koji je kao dobrovoljac ratovao u središnjoj Bosni.

BBC podsjeća da je prema do sada važećem mišljenju sovjetska okupacija Afganistana 1980. godine uzrokovala pojavu džihadizma, odnosno pohoda u “sveti rat“.

Aimen Dean, ipak, tvrdi da su Zapad i salafisti tijekom sovjetske okupacije Afganistana bili na istoj strani, dok je do neprijateljstava došlo u BiH.

- U BiH su postali neprijatelji, pogotovo poslije 1993. godine kada je rat na prostoru bivše Jugoslavije postao trojni rat, između katoličkih Hrvata, Srba i mudžahedinskog bataljona koji je počeo “loviti nevjernike“ - tvrdi Aimen Dean.

Zapad i islamisti došli u sukob tijekom napada na franjevački samostan Guča Gora

Navodi kako se prvi sukob islamista i zapadnih snaga dogodio se u franjevačkom samostanu Guča Gora.

-Prvi veći sukob islamista i zapadnih snaga dogodio se u samostanu Guča Gora, kada su mudžahedini uništili samostan, a pritom i snimili cjelokupni poduhvat - navodi Aimen Dean u izjavi za BBC.

Tadašnji zapovijednik britanskih snaga koje su sudjelovale u sukobu s mudžahedinima Von Kent-Pein istakao je da su strani borci bili puno agresivniji od lokalnih snaga i da su vrlo često otvarali vatru na konvoje UN, iako su oni bili uredno obilježeni oznakama.

-U okolici grada Travnika, gde su muslimani, Hrvati i Srbi bili jednaki prije rata, uvezeni islamisti su pokušali sprovesti šerijatski zakon, kidnapirali su lokalne kršćane, odsjekli glavu Draganu Popoviću i primoravali ostale zarobljene da je poljube - navodi BBC.

Britanski medij navodi da su mudžahedini 1995. godine počeli regrutirati lokalne stanovnike i povećali brigadu na oko 1.500 članova. U pokušaju da tu jedinicu stavi pod kontrolu, Sarajevo je odlučilo staviti pod zapovijedništvo Trećeg korpusa, koji je imao zapovjedništvo u Zenici, a glavnokomandujući je bio brigadni general Enver Hadžihasanović, koji je završio pred sudom u Haagu.

-Prema mom mišljenju, iza mudžahedina su političari s visokim rangom i vjerski lideri. Oni ne pomažu Bosni uopće, naprotiv - naveo je Hadžihasanović u pismu upućenom vojnom vrhu 1993. godine.

-Iako je general to rekao, lokalni čelnici, uključujući Aliju Izetbegovića su bili sretni time što u BiH dolaze strani borci - piše BBC.

Potpisivanjem Daytonskog sporazuma i uspostavljanjem primirja mudžahedini su završili svoju misiju u BiH i raspušteni su 1996. godine, podsjeća britanski medij.

-Svi smo se nadali da ćemo poginuti kao mučenici. Takva šansa nam je oduzeta - naveo je Dean, a stotine njegovih suboraca je potom otišlo u Čečeniju, Pakistan i Afganistan. Među njima su i sudionici napada na New York i Washington 11. rujna.

BBC također navodi da je više od 300 mudžahedina ostalo u Bosni, a navodi se i da tamošnji političari ne poduzimaju dovoljno da se stane na kraj islamistima, iako vlast u Sarajevu usvaja pravne akte koji zabranjuju regrutiranje državljana BiH u ratovima u inozemstvu.

-Ipak, najveće kritike se upućuju na to što vlast žmiri pred arapskim mudžahedinima koji u BiH i dalje agitiraju i koji su uspjeli stvoriti salafističke ćelije - navodi BBC te dodaje kako su najznačajnija imena džihadističkog pokreta u BiH Fikret Hadžić i Bilal Bosnić.

Današnju situaciju, u odnosu na onu ratnu, smatraju obrnutom.

-Ljudi iz BiH odlaze ratovati u arapske države, njih više od 300, što čini BiH zemlju s najvećim brojem džihadista u odnosu na broj stanovnika - navodi se u članku.

M.J.