Bošnjačke stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH bez nazočnosti Hrvata donijele su  rezoluciju kojom se osuđuju pozivi na federalizaciju BiH.

Hrvatske stranke iz bloka Hrvatskog narodnog sabora smatraju da su donošenjem takve rezolucije bošnjačke stranke napravile udar na Hrvate, na Europski parlament i Ustav BiH.

-Ne znam čemu cijeli taj spektakl - Bosna i Hercegovina je već federalizirana. Rezolucija Europskog parlamenta samo konstatira nešto što je realnost -izjavio jeMiro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Jozo Bagarić, (HDZ) rezoluciju je okvalificirao kao pokušaj da se Hrvatima onemogući ostvarivanje njihovih temeljnih prava, dok je Boro Krišto iz HDZ-a 1990 upozorio kako je pogrešno pokušavati nametnuti dokument o kojemu među političkim strankama nema ni minimalne suglasnosti.

-Europski parlament pozvao je da se nastavi s reformama kako bi se BiH preobrazila u funkcionalnu državu koja jamči zastupljenost svih naroda te se izražava žaljenje zbog podjela. U rezoluciji Europskog parlamenta samo se u jednoj rečenici govori o federalizaciji. U tome ne vidim ništa loše - kazao je Krišto prije napuštanja sjednice.

>>

Hrvatske stranke iz bloka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u zajedničkom priopćenju osudile su preglasavanje hrvatskih zastupnika oko rezolucije o osudi inicijative federalizacije donesene u parlamentu Federacije BiH kojom su, kako kažu, bošnjačke stranke izvršile udar na Hrvate u toj zemlji, Europski parlament i Ustav BiH. Rezolucija koju je prihvatio Zastupnički dom entitetskog parlamenta nema obvezujući karakter za tijela izvršne vlasti.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač suglasili su se u Sarajevu kako je nužno nastaviti inzistirati na rješavanju statusa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u cilju osiguranja njegove pune jednakopravnosti s drugim narodima u toj zemlji. 
-Posebno smo zahvalni hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu što su u Europi prezentirali da i mi (Hrvati) u BiH postojimo i da Europa ozbiljno računa da treba riješiti pitanja u BiH - kazao je kardinal Puljić nakon sastanka s Kovačem koji je u Sarajevu boravio i kao sudionik Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a.

Inače, analitičari već duže vrijeme upozoravaju kako bošnjačke stranke ne žele pristupiti niti jednoj organizaciji u kojoj nije Turska.

 

M.M.