Već petu godinu za redom obilježavajući 23. kolovoz, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, uz najbližu subotu tome datumu, a ove 2017. na 19.kolovoza služena je sveta misa na Groblju mira na Bilima kod Mostara, uz koju je po prvi put održan obred ukopa zemnih ostataka žrtava komunističkog totalitarizma. Tijekom obreda ukopa u novoizgrađenu kosturnicu položeni su zemni ostaci 111 neidentificiranih žrtava II. svjetskoga rata i poraća

Svetu misu služio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju don Željka Maića, fra Miljenka Stojića i drugih svećenika.

-I nije slučajno da su baš Bile odabrane da budu tlo koje će u svojim stoljećima napaćenim njedrima prigrliti kosti žrtava, jer stojeći na vjetrometini između Mostara, Goranaca, Bogodola, Mostarskog Graca, između Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, čije je tlo natopljeno krvi domoljuba koji su branili svoju vjeru i svoje hrvatsko tlo - istaknuo je fra Miljenko Šteko tijekom propovjedi.

– Zlo najčešće i najjače udara po onim nezaštićenim, ranjenim, slabim, onima koji ne mogu uzvratiti. Nasilje protiv nezaštićenih je povijesno najraširenija pojava prisutnosti zla u svijetu. Pogled u nedavnu prošlost, na režime poput nacističkoga, fašističkoga i komunističkog, pokazuje nevjerojatnu crtu izopačenosti ciljeva, metoda mučenja i ubijanja onih koji nisu mogli uzvratiti – kazao je fra Miljenko.

Dodao je kako se u dvadesetom stoljeću uime suludih ideja oduzimao ljudski život, pa čak i ljudsko dostojanstvo u smrti, oduzimalo se pravo na pokop i pravo na spomen.

– Šutnja je prekrivala zločin. Ovdje na spomen područje na Bilima svaka žrtva ponovno stječe svoje ime koje je unatoč svim zabranama i šutnji zapisano na dlan Gospodara života. Njegova je zadnja riječ. (…) Ovo groblje treba nam služiti kao opomena i odgovornost da čuvamo vlastiti život i život svojih bližnjih, kako se zla i zulumi povijesti nikada ne bi ponovili – poručio je fra Miljenko Šteko.

Na obred ukopa položeni su u novoizgrađenu kosturnicu zemni ostaci 111 žrtava drugoga svjetskoga rata i poraća, a koji su pobijeni od predstavnika totalitarnog komunističkog režima, te bačeni u razne jame, škripine i ostala stratišta, ubijenih bez suđenja, a kojima su nerijetko raseljene i prognane čitave obitelji ili i same bivale žrtvama, te ih nije imao tko ni identificirati, niti tražiti.

-Kroz nemilosrdni komunistički režim za hrvatski narod o ovim zločinima se ni smjelo govoriti a zločinci su sve činili kako bi te zločine zataškali. Svaki čovjek zavrjeđuje dostojanstven pokop i mjesto gdje će mu se zapaliti svjeća - rekao je fra Miljenko Stojić, Vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.

Izaslanik hrvatskog premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izrazio je suosjećanje, te pozvao na utvrđivanje istine. U govoru je podsjetio i na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana ističući da je vrijeme da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi počast žrtvama svih totalitarnih režima.

Voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH Ilija Vrljić u svom obraćanju zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli u izgradnji kompleksa Groblja mira, posebno ističući predsjedavajućeg Predsjednika BIH Dragana Čovića, kao i načelnike općina u kojima rade Povjerenstva za istraživanje, uglavnom volontirajući, te Ministrastvo financija BiH i FBIH kao i druge institucije koje su pomogle, te sve gospodarstvenike koji su prepoznali ovaj plemeniti cilj.

Vijence su položili i zapalili svijeće predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sa najbližim suradnicima, zajedno sa izaslanstvom RH predvođeno Zvonkom Milasom, izaslanikom premijera Andreja Plenkovića, te Milijanom Brkićem izaslanikom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. 

U nemogućnosti odazvati se pozivu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, uputila je pismo i pozdrav svim sudionicima misnog slavlja i komemoracije, uz želju: „da i ovo spomen okupljanje bude snažan podsjetnik na istinu o velikim stradanjima hrvatskog naroda tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, s čvrstim uvjerenjem da su sve nevine žrtve ugrađene u pobjedu i slobodu, koju smo ostvarili u Domovinskom ratu.“

Ovome dostojanstvenom obilježavanju Dana sjećanja za žrtve totalitarnih režima, koji je organizirao Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, nazočili su brojni predstavnici hrvatskog naroda iz institucija vlasti, kulturnog života, gospodarstvenici i predstavnici brojnih udruga kako iz BiH tako i RH.

Hvale vrijednoj inicijativi za poticanje mira, oprosta i sjećanja na žrtvama komunizma, nacional-socijalizma i fašizma, također su nazočili i predstavnici udruge Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BIH, dajući punu podršku gradnji Groblja mira, planiranoga kao najvećeg groblja u Europi te hrvatskog nacionalnog i međunarodnog spomen područja.

 

A.M.