Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sastao se u srijedu u Sarajevu s izaslanstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođenim muftijom Azizom Hasanovićem i pri tom mu predao pismo naslovljeno na zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.


Reis Kazavović je u pismu kardinalu Bozaniću istaknuo osobnu i zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u BiH zbog "pogoršanja odnosa između BiH i Hrvatske" uz ocjenu kako taj trend prati negativno karakteriziranje vjere i vjerske pripadnosti što šteti i odnosima među pripadnicima islamske i katoličke religije u dvije države.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana je kardinalu Bozaniću u pismu prenio uvjerenje kako je u zajedničkom interesu  očuvati dobre odnose i spriječiti njihovo ozbiljnije i trajno narušavanje.

-Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode dužnosnici no znam također da politički dužnosnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa - stoji u Kavazovićevu pismu upućenom kardinalu Bozaniću.

Sudeći prema pisanju sarajevskih medija, glavni razlog ovog "pozivanja na konzultacije" zagrebačkog muftije leži u "istupima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te o kampanji koja se vodi u dijelu hrvatske političke i akademske javnosti te medija s ciljem predstavljanja BiH i Bošnjaka kao terorističke prijetnje okruženju i Europi".

 

M.M.