Naser Orić i Sabahudin Muhić, bivši pripadnici Armije BiH, oslobođeni su danas, pred  Sudom BiH, optužnice kojom je Tužiteljstvo  BiH nastojalo dokazati da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine.

Prema optužnici Orić je u tom razdoblju  bio komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica, a Muhić pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica.

Tužiteljstvo ih je sumnjičilo da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili  tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Čović: Politiku maknuti iz Suda i Tužiteljstva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, komentirajući  oslobađajuću presudu Naseru Oriću, izjavio je kako je spomenuta presuda dokaz da politiku treba maknuti iz Suda i Tužiteljstva.

-Presuda Oriću nas pomalo vraća unazad i sasvim sigurno će izazvati negativnu međusobnu retoriku. Mi moramo politiku maknuti iz tih institucija, rekao je Čović dodajući kako je previše tema koje opterećuju pravosudni sustav i sigurnosni sektor u BIH.

>>

Dodik: Dokaz da ova zemlja ne treba da postoji 

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, komentirajući današnju oslobađaju presudu Suda BiH za Nasera Orića i Sabahudina Muhića, pozvao je srpske predstavnike u Sudu BiH i Tužiteljstvu  BiH da ih napuste.

-Dovoljno je da musliman sudi muslimanu i da budete oslobođeni - naglasio je Dodik.

Zaprijetio je da neće ostati na tome.

-Ovo sa Orićem se neće ovako završiti, ovo je poniženje srpskog naroda i dokaz da ova zemlja ne treba da postoji - rekao je Dodik.

 

M.J.