Kakvu političku klimu prema Republici Hrvatskoj kreira sarajevska intelektualna elita, pokazuje i današnji istup dr. Gorana Kovačevića, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, koji je ocijenio kako je, nakon haške presude, došao pravi trenutak " da se preispita kakva je zemlja primljena u Europsku uniju".

-Samo nekoliko mjeseci prije presude na sceni je bio medijski rat iz Hrvatske protiv Bosne i Hercegovine, odnosno Bošnjaka, u kontekstu navodne radikalizacije tog naroda. Haška presuda, koja je hrvatsku proglasila odgovornom za zločine u BiH u potpunosti je preokrenula situaciju na štetu upravo Hrvatske - istaknuo je Kovačević gostujući u programu Face TV.

>>

Ustvrdio je da smrt generala Praljka u haškoj sudnici ima za cilj „da pomogne zločinačkoj politici da se izvuče“.

-Sada se javnost fokusirala na to kako je moguće da je Praljak u sudnicu unio otrov. To jeste jedno od pitanja, ali, pravo pitanje je koji su mehanizmi međunarodne zajednice u slučaju Hrvatske, sada kada je Hrvatska kažnjena za udruženi zločinački pothvat. Pravo je vrijeme da se preispita kakva je zemlja primljena u Evropsku uniju - istaknuo je.

>>

Ne priznaje činjenicu da se bošnjačko-hrvatski sukob dogodio zbog različitih gledišta na unutarnji ustroj BiH, te ustrajno zagovara tezu o agresiji Republike Hrvatske na BiH.

-Hrvatska je na početku agresije iz Srbije pomogla Bošnjacima da se obrane, da bi na koncu čekali pogodan trenutak da otcijepe komad BiH i pripoje ga Hrvatskoj. Dakle, od početka je postojao taj cilj.  Njegova realizacija pokušana je onda kada su Bošnjaci, iscrpljeni od sukoba sa Srbima bili najslabiji - rekao je Kovačević.

>>

Nezadovoljan je činjenicom da Andrej Plenković dolazi u Mostar.

-Bilo je potrebno da dođe u Sarajevo i da se izvine žrtvama. Balkanu je potreban lider koji će se izviniti za zločine, ali očito da takav još uvijek ne postoji - istaknuo je Kovačević.

Ustrajavajući kako su Bošnjaci jedine žrtve rata, otvoreno osuđuje političke stavove Republike Hrvatske, ali i stavove hrvatskog naroda u BiH.

-Prema logici iz Hrvatske, Bošnjaci, kao žrtve, trebali bi se izvinuti za sve što se desilo tokom rata u BiH, da Hag poništi presude, a da se Dragan Čović proglasi nekim namjesnikom za BiH i Bošnjake - istaknuo je Kovačević.

>>

Ocijenio je da Republika Hrvatska nije put preko kojeg BiH treba ići u EU.

-Hrvatska je zemlja za analizu u kojoj treba odgovoriti na pitanja kakvu to hrvatska politiku baštini - zaključio je Kovačević.

Podsjetimo, u službeni posjet Sarajevu danas je stigao europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, a u posjet Mostaru predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

M.J.