Nakon što je, komentirajući izbor Željka Komšića u izbornoj noći, otvoreno kazao kako se Dragan Čović "u posljednje četiri godine jako zamjerio Bošnjacima" (pa su ga stoga, valjda odlučili zamjeniti Komšićem?), novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, ovog je puta otišao i korak dalje te svima koji komentiraju stanje u BiH poručio "da dobro pripaze što govore i što rade".

-Pozivam sve one koji komentiraju unutarnje stanje u BiH da dobro pripaze što govore i što rade. Izbor Komšića nije sporan, on je ustavan i u skladu s Izbornim zakonom. Čović je trebao promišljati o tome prije četiri godine jer je znao da ga biraju građani FBiH - upozorio je Džaferović.

Oštricu je uputio prema službenom Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

-Zagreb se ne treba miješati u unutarnje stvari, mi ćemo to riješiti. Mi smo već pokrenuli aktivnosti kako bi BiH dobila svoja prava pred međunarodnim institucijama. Hrvatskoj bi bilo dobro da gradi dobre odnose s BiH i prizna BiH ono što joj pripada. Mi nismo nikada tražili nešto što nam ne pripada - istaknuo je Džaferović.

Uvjeren je kako BiH treba ustavnu reformu i reformu izbornog sustava, ali ne i implementiranje presude Ustavnog suda na što poziva Hrvatska, EU i SAD.

-BiH treba ustavnu reformu, ali tu postoji red poteza. Prvo trebamo implementirati odluke Suda za ljudska prava i kako bude išao europski put tako oblikovati ustavni sustav  prema potrebama BiH kao buduće članice EU. Ja sam glasao za to u Parlamentu. Bio sam za postavljanje kamera, uvođenje skenera. Za sve je to bila SDA - poručio je Džaferović.

Ćosić: Gnjusni sarkazam bošnjačkih političkih predstavnika

Podsjetimo, od trenutka kada je Ustavni sud BiH poništio djelove izbornog zakona i upozorio da je načelo konstitutivnosti naroda ključno načelo u Ustavu BiH kome se trebaju prilagoditi svi zakonski akti, bošnjačke stranke u javnost plasiraju priču o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, poput uvođenja kamera ili skenera na birališta.

Što se skriva iza prijedloga o tehničkim izmjenama izbornog zakona upozorio je, još u ožujku ove godine, dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić.

- Stranke koje se protive izmjeni izbornog zakonodavstva, spremaju se ukrasti politički i ustavni status jednom narodu! Licemjeri koji su dva puta već ukrali pravo Hrvatima na izbor svoga predstavnika, nagađaju o krađi glasova.
Odbijati sadržajne izmjene zakona, ponižavati Ustav, Ustani sud, primarno, ponižavati cijeli narod namećući svoje marionete kao oktroirane predstavnike jednom konstitutivnom narodu, onda se lažno zalagati za čiste izborne tehnike, gnjusni je sarkazam!

Oni, koji nam spremaju eutanaziju, zalažu se da igla kojom će to napraviti bude sterilna - upozorio je Ćosić još u proljeće ove godine u izjavi za portal Dnevnik.ba.

M.J.