Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, najavio je osnivanje "Centra za istinu i pravdu" koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god se nalazili.

-Svjedoci smo da se brojni počinitelji ratnih zločina, uključujući i genocid, još uvijek nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Europe i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak Centra bio bi da dokumentira zločine, identificira zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužiteljstvima zemalja u kojima se nalaze - kazao je Džaferović.

Centar za istinu i pravdu, navodi Džaferović, radio bi po uzoru na Centar Simon Wiesenthal i koristio njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Židovima  u Drugom svjetskom ratu, prenose bošnjački mediji.

-Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužiteljstvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad - istaknuo je Džaferović.

Podsjetimo, Šefik Džaferović je potpredsjednik SDA, bivši načelnik policije (CSB)  u Zenici i Zavidovićima, a od 1996. bio je tajnik Agencije za informiranje i dokumentaciju (AID), bošnjačke tajne službe koja je, među ostalim, tijesno surađivala i sa iranskom obavještajnom službom.

Istragu protiv Šefika Džaferovića 2015. godine tražio je bivši potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo,  koji je Državnom tužiteljstvu dostavljao dokumente koji navodno dokazuju Džaferovićevu  kaznenu odgovornost zbog prikirivanja ratnih zločina mudžahedina.

Hrvatska javnost u BiH Džaferovića smatra odgovornim za stradanje Hrvata u dolini rijeke Bosne, odnosno, Zenici, Žepču i Zavidovićima.

Džaferovića osobito smatraju odgovornim za zarobljavanje hrvatskih branitelja i civila u jednom od najzloglasniji logora u BiH koji je držala tzv. Armija BiH - Muzička škola u samom centru Zenice.

 

M.M.