Hrvatski narodni sabor u priopćenju za medije je kazao kako je krajnje neprihvatljivo optuživati Hrvatsku, za miješanje u unutarnje stvari BiH, od strane visokih predstavnika u BiH.

Priopćenje Hrvatskog narodnog sabora u povodu otvorenog pisma koje su trojica bivših visokih predstavnika u BiH,  Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling, 6. prosinca uputili Visokoj predstavnici EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski narodni sabor BiH odbacuje način djelovanja kao i sadržaj poruka koje su trojica bivših visokih predstavnika  u BiH uputili Federici Mogherini i Tajništvu Vijeća za vanjske poslove EU.

Optuživati Hrvatsku za miješanje u unutarnje stvari BiH zato što su službeni Zagreb, ali i mnogi drugi politički subjekti u Hrvatskoj, ocijenili izbor Željka Komšića kao nelegitiman, krajnje je neprihvatljivo. Imali su sva trojica njih mandat i priliku pomoći da u Bosni i Hercegovini odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma  budu pravilno implementirane. Naprotiv, neki od njih su nametali odluke i zakone  za koje je Ustavni sud BiH našao da nisu u skladu s Ustavom BiH i Međunarodnim paktom o građanskim i  političkim pravima, kao što je bio slučaj s nametnutim Statutom za grad Mostar od strane Paddy Ashdowna.

Njihovo polemiziranje oko tumačenja dijelova odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić' je narativom i kvazi argumentacijom istovjetno s izjavama pojedinaca i grupa iz sfere sarajevskog velikobošnjačkog političkog programa.

Hrvatski narodni Sabor još jednom naglašava kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina.

Njegov izbor je ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja Bosne i Hercegovine.

Optuživanje Hrvatske od strane trojice bivših visokih predstavnika smatramo neprimjerenom lobističkom akcijom kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga koju Hrvatska ima kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ustav Republike Hrvatske  i Daytonski sporazum obvezuju vlasti u Republici Hrvatskoj na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog  naroda u BiH", stoji u priopćenju HNS-a BiH.

 

M.M.