Nastavi li se sa sadašnjom politikom poticanja napetosti unutar BiH, najveću cijenu mogli bi platiti Hrvati središnje Bosne, istaknuo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu za BHT 1.

Sudeći prema izvacima iz ovog intervjua, objavljenim na mrežnim stanicama BHRT-a, Komšić je ovu izjavu plasirao kako bi Hrvate koje žive na području središnje Bosne pokušao posvađao sa njihovim sunarodnjacima koji žive na području Hercegovine.

-Oni nemaju problema da im netko prijeti bilo čim, majorizacijom, ili kako oni to već kažu, ali što ćemo ako nam se dogodi da nam se isele Hrvati iz srednje Bosne, i to ne onako kako su izašli iz banjalučke Biskupije, nego sad dobrovoljno odlaze vani. Ostade nam taj prostor prazan. To je katastrofa za narod i za Katoličku crkvu. Prve žrtve ovakve politike i zavađanja su, vjerovali ili ne, Hrvati Srednje Bosne - istaknuo je Komšić, skrbeći navodno za nacionalnu strukturu zemljopisnog središta BiH, odnosno područja koje je i u ratnom razdoblju bilo od strateškog interesa Armije BiH, čiji je bio pripadnik.

Za razliku od Šaćira Filandre, dekana sarajevskog Fakulteta političkih nauka (FPN), koji je shvatio pogubnost projekta Komšić za opstojnost države BiH, Komšić ne želi priznati da je njegov pristanak na sudjelovanje u majorizaciji hrvatskog naroda u BiH zapravo uzrok, dok je sve ono što se nakon toga događa -posljedice.

-Nije žrtva neko dolje u zapadnoj Hercegovini. Hrvati Srednje Bosne će platiti tu cijenu zavađanja naroda, besperspektivnosti i straha - istaknuo je Komšić očito pokušavajući unijeti razdor između dijelova hrvatskog naroda koji žive u središnjoj Bosni i Hercegovini.

Drugi Komšićev problem, kako se čini, je osobna sigurnost Milorada Dodika, koji nema povjerenja u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijoj je nadležnosti briga o sigurnosti članova Predsjedništva BiH, nego o njegovoj sigurnosti brinu pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a RS-a.

-Ja vam jamčim da su ti ljudi, koji su preuzeli brigu o njegovom osiguranju, vrhunski profesionalci. Na kraju, on kao član Predsjedništva BiH ima pravo da kaže, ovoga neću, ako iz nekog razloga sumnja i poslušat će ga ovi ljudi u Direkciji. Ja na njegovom mjestu to ne bih radio. Gospodin Dodik mora da shvati da ima budala i Republici Srpskoj, a ne samo ovdje - kazao je Komšić govoreći o sigurnosti srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

 

 

M.J.