Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u srijedu je u Banjoj Luci uručila entitetska odličja dodijeljena u povodu obilježavanja 9. siječnja, neustavnog praznika kojega u tom entitetu obilježavaju kao "Dan RS", a među odlikovanima su predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić, ali i bivši oficir JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

Predsjednica srbijanske vlade, koja  je od Cvijanović dobila "orden RS na lenti", je u Banjoj Luci kazala kako je sretna jer je dobila ovo odličje ističući kako je to dokaz "odgovorne politike" koju Beograd, odnosno vlast predvođena Aleksandrom Vučićem, vodi prema RS.

Odlikovana osoba osuđena za ratni zločin

Posthumno je odlikovan general Slavko Lisica, koji je umro je u Beogradu, 2013. godine, a u srijedu je odličje, koje mu je dodijeljeno uručeno njegovom sinu.

-On je odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda - kazala je Cvijanović.

Slavko Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru oficira JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič”, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli “Jadran” i “Krka”, objekti, oprema i 120 vozila “Autotransporta”.

Vrhovni sud Republike Hrvatske presudu Lisici potvrdio je 2001. godine odbivši njegovu žalbu na presudu šibenskog suda.

 

M.M.