BiH je sedma u svijetu po broju odlazaka džihadista u terorističku organizaciju "Islamska država", u odnosu na broj stanovnika, podaci su istraživanja provedenog u Kraljevskom koledžu u Londonu. U studiji se navodi da su iz BiH, koja ima oko 3,5 milijuna stanovnika, otišla 323 državljanina, od kojih 81 maloljetnik i 61 žena, piše Večernji list.

Pretpostavlja se da je tijekom boravka u Siriji i Iraku posljednjih godina poginuo znatan broj državljana BiH, dok je u BiH zabilježeno da je poginula 71 osoba, među kojima tri žene i četiri maloljetnika.

U studiji se navodi da su muškarci iz BiH koji su se priključili terorističkoj organizaciji "Islamska država" u prosjeku imali 32 godine, za razliku od žena koje su imale 27 godina.

U ovom dokumentu se navodi da se u BiH s područja koje je kontrolirala "Islamska država", nakon njenog sloma, vratilo tek 46 muškaraca, šest žena i četiri maloljetne osobe.

Večernji list podsjeća da je nedavno ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić (SDS) potvrdio je da se u zarobljeničkim kampovima nalazi 100 muškaraca, 160 žena i djece koji su tamo završili nakon sloma ove terorističke organizacije, a koji se mogu povezati sa BiH i imaju pravo na povratak.

Nedavno je stručnjak za međunarodnu sigurnost Gordan Akrap ukazao da se BiH mora uozbiljiti i suočiti sa svim problemima koji je čekaju, među kojima je i pitanje radikalizma i ekstremizma, protiv čega se u ovoj zemlji ne poduzima ništa.

Tzv. hrvatski član Predsjedništva BiH nametnut od strane bošnjačke većine, Željko Komšić, čak je otišao u Pariz kako bi francuskom predsjedniku Macronu pojasnio da francuske sigurnosne službe "rade loš posao".

- Rekao sam mu da je ta njegova rečenica u intervjuu ''Ekonomistu'' izazvala dosta uznemirenja u BiH, da to nije tačno i da smo njihovom ambasadoru u Sarajevu dali precizne podatke o broju bh. državljana na ratištu, te da o tome moramo posebno porazgovarati. Predsjednik Makron je prihvatio sugestiju da o tome trebamo posebno porazgovarati. Danas u Parizu ili kasnije. Zato smo se i duže zadržali na dočeku, na crvenom tepihu - kazao je Komšić sarajevskim medijima nakon povratka s "crvenog tepiha".

Iz Pariza Komšić je poručio kako je riječ o "podvalama službenog Zagreba".

-Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste možda i u bilateralnim razgovorima s drugim šefovima država, premijerima itd. Riječ je o notornoj neistini; mi imamo precizne podatke koje nismo sami skupljali, već i u suradnji s prijateljskim zemljama, zemljama partnerima, u suradnji službi sigurnosti ne samo u BiH i regiji, već i mnogo šire, poručio je Komšić iz Pariza.

M.M.