Uoči nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Italije 12. lipnja 2015.g. na travnjaku stadiona u Poljudu, „osvanuo“ je zloglasni nacistički simbol kukasti križ odnosno svastika!

Tko su autori i izvođači odnosno cijela organizirana skupina koja je potrebna za izvođenje toliko stručno, kadrovski, tehnički, tehnološki i sigurnosno velike i složene operacije odnosno diverzije ostalo je do danas nepoznato, što je doista teško shvatiti i još teže objasniti zbog čega se počinitelji tog zlodjela i do danas nisu mogli otkriti?

Naime, „ucrtavanje“ u travnjak svastike i to velikih dimenzija da bi bila što uočljivija; tehnički, tehnološki i sigurnosno vrlo je složen i kompliciran zahvat, za koji je potrebno odgovarajuće i specifično stručno hortikulturno znanje, vještina i iskustvo; tehnička oprema i sredstva, herbicid i dostatno vremena da prethodno organizirana skupina zahvat odnosno diverziju provede, kao i odgovarajuća logistička potpora te sigurnosno-obavijesni uvjeti. Naime, travnjak na Poljudu kao i na svim stadionima ograđen je i nije svakom dostupan, postoje i čuvari kao i 8o nadzornih kamera tako da nitko nepozvan ne može ući i još k tome da ga nitko ne opazi i kamere ne snime. Osim toga, apsolutno je nemoguće da netko bez, ako ne izravne a ono barem neizravne obavijesne i tehničke potpore iz uprave stadiona i HNK „Hajduk“ , može na travnjak unijeti tehničku opremu, sredstva i posudu s herbicidom koji su potrebni za „ucrtavanje“ svastike u travnjak; te imati toliko vremena da neometan sve to može tehnički izvesti, i potom svu tu opremu i sredstva neopaženo i nesnimljeno iznijeti sa stadiona!

>>SDP-ov pakleni projekt rušenja hrvatskog nogometa

Pa ako je prethodno navedeno točno, a gotovo da je u potpunosti točno; kako i zašto do danas nisu otkriveni planeri, autori i izvođači odnosno organizirana skupina koja je ucrtala svastiku na Poljudu? (Da je preživio atentat, ali nažalost nije, Vojko Krstulović Švora zasigurno bi znao reći čije su to metode i nasljedovatelji kojeg ideološkog nazora su to proveli!).

Osnovano se može pretpostaviti da organizirana skupina izvođača te diverzije nije otkrivena zbog toga, jer u Upravi i Nadzornom odboru HNK „Hajduk“ te u tehničkom osoblju zaposlenom na održavanju stadiona nisu postojale osobe dostatno društveno odgovorne, zainteresirane i motivirane da se počinitelji otkriju! A sada bi takve etične i društveno odgovorne osobe morale postojati, jer su u međuvremenu provedene bitne kadrovske promjene u HNK „Hajduk“ kao i u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske!

Naime, kao što je to javnosti poznato, izabran je novi predsjednik Nadzornog odbora HNK „Hajduk“ a potom je izabran i novi predsjednik Uprave HNK „Hajduk“, što će zasigurno omogućiti primjenu nove i društveno odgovorne strategije u upravljanju „Hajdukom“.

U MUP-u je pak novi ministar, a u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj ako već nisu, onda bi odmah trebalo provesti odgovarajuće i društveno prijeko potrebne kadrovske promjene. I time su stvoreni svi kadrovski, stručni, društveni i politički uvjeti te poticajno i motivirajuće ozračje; da se otkrije organizirana skupina odnosno autori i izvođači tog moralno, estetski, društveno i politički u planetarnim razmjerima i posljedicama mega zloćudnog i barbarskog nedjela odnosno diverzije!

>>Višnja Starešina: Acini suradnici, "Labrador" i svastika

A ako se u kratkom vremenu ne otkriju, onda je jasno tko ih prikriva i štiti pa te osobe koje ne rade posao za koji su izabrane ili imenovane te plaćene - treba pozvati na odgovornost i smijeniti.

 

Ervin Lapena