Prasvetište Gospe od Otoka i Dom Zvonimir u Solinu 17. ožujka na poseban su način odali poštovanje hrvatskom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu. U prasvetištu je u koncelebraciji sa župnikom don Rankom Vidovićem euharistijsko slavlje predvodio postulator kauze za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja.

Misu je na poseban način obilježio pred oltarom izložen Stepinčev kardinalski soli Deo, a pred njime klecalo na kojemu je pri pohodu solinskome prasvetištu klečao sveti Ivan Pavao II. Pred početak slavlja mons. Batelja je pročitavši povelju koju je sastavio i potpisao pokojni kardinal Franjo Kuharić istaknuo kako je Stepinčev kardinalski soli Deo (jedan od dva koja postoje) voljenome prasvetištu u trajno vlasništvo, a za uspomenu na veliko svehrvatsko slavlje 1976. darovao kardinal Kuharić.

Nakon euharistijskoga slavlja u Domu Zvonimir u organizaciji Postulature i solinskog "Zvonimira" predstavljene su tri knjige urednika i priređivača mons. Batelje, Stepinčeve "Katehetske propovijedi" tiskane u dva sveska i "Poruke sa Stepinčeva groba". O vrijednim publikacijama govorili su prodekanica za nastavu i pročelnica Katedre religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. Jadranka Garmaz, postulator Stepinčeve kauze mons. Batelja i dipl. teolog Mario Matijević. Svečanost predstavljanja svojim su nastupom u glazbenome dijelu uveličali Jelena Čilaš i Mirko Jankov.

Uvevši nazočne u tematiku Stepinčevih "Katehetskih propovijedi", jedinstvenoga priručnika za svećenike, vjeroučitelje i roditelje kao i "Poruka sa Stepinčeva groba" svojevrsnoga mementa Stepinčeva života i djela, Matijević je istaknuo snažnu povezanost Solina i Stepinca preko brojnih velikih povijesnih osoba poteklih iz ovoga grada, a koje su s blaženikom prijateljevale. Dr. Garmaz, govoreći o "Katehetskim propovijedima", istaknula je kako je riječ o Stepinčevu izvornom autorskom djelu koje ga odaje kao vrsnog vjeroučitelja i katehetu koji se vrsno služi biblijskim uzorima, povijesnim osobama, mislima crkvenih otaca i sabora koji su jamac katoličkog pravovjerja, a da je pritom uvijek duboko svjestan da bez poznavanja vjerskih istina ne može biti ozbiljna kršćanskog života.

Postulator kauze mons. Batelja na predstavljanju je govorio o Stepinčevu slučaju, životu, djelu i žrtvi na temelju sadržaja triju knjiga, iznosivši pritom mnoge fascinantne činjenice o njegovoj predanosti, hrabrosti i upornosti kao i one zaprepašćujuće o njegovu progonu, uzništvu, trovanju i uništavanju njegova mrtvoga tijela. Mons. Batelja, kojemu su ostali predstavljači iskazali priznanje za marljivo i predano promicanje i predstavljanje života i žrtve i blaženoga Alojzija Stepinca, najavio je tom prilikom nastavak rada i suradnje.

 

M.B.