Svečanim euharistijskim slavljem Popovača je u nedjelju 21. lipnja proslavila svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzagu. Tom prigodom otkriven je i spomenik bl. Alojziju Stepincu.

- Današnji blaženik prije 80 godine blagoslovio je temeljac za izgradnju graditeljskim iskazom posebne crkve u Moslavini – u starohrvatskom stilu u moslavačkom kamenu granitu. Spomenik bl. Stepincu je djelo zagrebačkog kipara Ivana Durakovića. Ostvaren je suradnjom Župe Popovača i Ogranka Matice hrvatske Kutina – Popovača, zahvalno je naglasio mjesni župnik Mato Draganović.

-Djelo je smirena i opuštena impostacija lika sa spuštenim rukama uz tijelo te odaje smirenost i kontemplativnost blaženikove osobe, poistovjećujući ga s njegovom rečenicom: „Moja je savjest čista..." Tirkizno zelenom bojom uklapa se u pejzaž, a siluetno diže je u sferu nebeskoga, ali ne bez žrtve. Iskidana i izbrazdana epiderma skulpture upućuje na teška vremena, bure i oluje kroz koje je prolazio bl. Alojzije za svojega života prema svetosti - istaknuo je župnik Mato Draganović.

Skulpturu je blagoslovio i misu predslavio biskup kotorski Ilija Janjić. Osobito je poručio mladima da budu magnetom okupljanja čistog duhovnog života i stupanjem u brak nositelji unutarnjeg hrama Božjega života. Na taj način čovjek kojega se u njegovom duhovnom biću želi dokinuti – živjet će.

Biskup Janjić naglasio je da je u ime takve vjere posebno za druge do iskrene žrtve služio i bl. Alojzije Stepinac. Okupio nas je ovdje svojim odlukama uz izgradnju crkve i život popovačke župe. Pozvao je da se moli za njegovu svetost.

 

M.M.