Povodom 71. obljetnice smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika,u ponedjeljak, 28. rujnau Župnoj crkvi S. Jurja m. u Kaštel Sućurcu služena je Sveta Misa zadušnica, koju je predvodio fra Nikica Devčić, župni vikar župe Sv. Trojice na Poljudu u Splitu, s don Branimirom Projićem, vojnim kapelanom Hrvatske ratne mornarice.

U nadahnutoj propovijedi, fra Nikica Devčić govorio je o liku, djelu i mučeništvu fra Bernardina Sokola, istaknutog hrvatskog glazbenika i mučenika, koji je nastradao zbog ljubavi prema vjeri i domovini, i čija žrtva nije još uvijek dovoljno prepoznata.

Po završetku Sv. Mise, puk se iz župne crkve uputio prema Gospojskoj štradiuKaštel Sućurcu, gdje su  dogradonačelnik Grada Kaštela Zoran Bonacin, potpredsjednik  Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“ Milivoj Bratinčević, predstavnici sućuračkog Mjesnog odbora, rodbina, mještani i ostali štovatelji lika i djelafraBernardinaSokola pred njegovom brončanom spomen bistompoložili vijence i zapalili svijeće.

Nakon što su Pučki pivači župe sv. Jurja m. otpjevali nekoliko pjesama u čast svog sumještanina,pred spomen bistom fra Bernardina Sokola izmoljeno je odriješenje.

Istim povodom sudan prije vijence položili i svijeće zapalili i predstavnici općine Orebić, i tonalokacijinakojoj je, prema pretpostavkama i izjavama starijih mještana, pronađeno tijelo fraBernardinaSokola. Naime,fraBernardin je 28. rujna 1944. godine odveden iz samostananaotočićuBadija, a nekoliko dana kasnije njegovo tijelo je more donijelo blizu Orebića, gdje su ga mještani tajno zakopali.  

Fra Bernardinovi zemni ostatci, baš kao i posljednje počivalište ovog istaknutog hrvatskog glazbenika, franjevca i mučenika, rođenog Sućuranina, još nisu poznati, ali su brojna nastojanja da se isto pronađe, kako bifraBernardin bio dostojanstveno pokopan.

 

R.D.