U nakladi Franjevačkog samostana u Sinju fra Stjepan Čovo je prigodom proslave 300. obljetnice pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor i ponukan riječima sv. Ivana Pavla II. "da popunimo martirologij žrtava XX. stoljeća", napisao knjigu "Franjevci žrtve II. svjetskog rata i poraća u Cetinskoj krajini".

U uvodu je fra Stjepan napisao kako je nastojao da "rad bude vjeran i iscrpan o svim pojedinačnim žrtvama, ipak nemamo pretenzija na konačnu istinu o svim stradalnicima o kojima pišemo, svjesni svojih ograničenosti zbog nedostataka izvornih dokumenata iz drugih izvora, čime ostaje otvoren prostor daljnjeg istraživanja koji čeka druge istraživače". "Svi fratri koje opisujemo žrtve su partizanskoga i komunističkoga progona, odnosno diktature proleterijata, osim o. fra Rafe Kalinića, kojeg su ubile njemačke okupacijske vojne postrojbe.

Dvojica franjevaca: o. fra Nikola Šabić i o. Bože Vugdelija žrtve su Križnoga puta, a druge dvojica žrtve su ljubavi i posljedica ratnih operacija, a to su o. fra Krsto Bazo i o. fra Anselmo Kovačić." Fra Stjepan je također naveo podatak, na 25. stranici, kako je u "Kažnjeničko-popravnom domu Stara Gradiška (KPD) iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja robovalo 25 njezinih članova s raznim vremenskim zatvorskim kaznama čiji je ukupni broj kažnjeničkih godina iznosio 170 godina i 8 mjeseci".

Recenzenti knjige, koja je napisana na 260 stranica, bili su fra Dušan Moro i Miljenko Buljac. Fra Stjepan knjigu je posvetio "uspomeni svih žrtava II. svjetskog rata u Cetinskoj krajini".

 

M.M.