Papa Franjo stigao je u četvrtak navečer u Peruu, nastavivši tako drugi dio svoga 22. apostolskog putovanja izvan Italije. Sv. Otac ostat će u Peruu do 21. siječnja, a posjetit će grad u Amazoniji Puerto Maldonado i obalni grad Trujillo.

U Puerto Maldonadu, vratima u peruansku Amazoniju koja čini oko 60% nacionalnog teritorija, papa Franjo će danas održati susret s oko četiri tisuće predstavnika različitih domorodačkih naroda. Susret će biti u znaku enciklike „Laudato si" a Papina enciklika o „skrbi za naš zajednički dom" predstavit će se na nekoliko domorodačkih jezika.

Peru, kako ističe portal Vatican News, s velikim očekivanjima iščekuje Papine poruke. Sv. Otac susrest će se s vlastima i diplomatskim predstavnicima, zatim sa svećenicima i redovnicima, slaviti misu s vjernicima i iskazati štovanje Bogorodici. Prvi dan pohoda završit će privatnim posjetom isusovačkoj subraći u crkvi San Pedro. Posebna pozornost usmjerena je upravo na Papin susret s pripadnicima domorodačkih naroda kada se očekuje da će poglavar Crkve uputiti svijetu poruku upozorenja i nade.

Ovo je treći papinski posjet Peruu, sv. papa Ivan Pavao II. posjetio je tu zemlju 1985. i 1988.

 

M.M.