Papa Franjo će u rujnu ove godine posjetiti Litvu, Latviju i Estoniju, priopćio je 9. ožujka ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke, prenosi Radio Vatikan.

Prihvaćajući poziv šefova država i biskupa, Sveti Otac će od 22. do 25. rujna biti u apostolskom pohodu baltičkim zemljama, u Litvi će pohoditi gradove Vilnius i Kaunas, u Latviji Rigu i naselje Aglonu, a u Estoniji Tallinn. Ravnatelj Tiskovnog ureda na kraju je napomenuo kako će program pohoda biti objavljen uskoro.

Objavljena su gesla i logoi Papina apostolskog pohoda tim baltičkim zemljama. Glavni elementi loga apostolskog pohoda Litvi su bijeli križ koji simbolizira Kristovu pobjedu, vjeru litvanskog naroda kao i Svetoga Oca, namjesnika Kristova; zatim vjetar Duha Svetoga, simbolizirajući istodobno plamen i golubicu, a koji izražava vjeru da će Papin pohod biti doživljen kao obnoviteljski silni vjetar Duha Svetoga za čitav litvanski narod; i, konačno, geslo „Krist Isus – naša nada" uzeto iz Prve poslanice Timoteju koji podsjeća da je Krist Isus središte vjere. U logu se k tomu nalaze i natpis „Latvija" kao i datum pohoda.

U logu Papina pohoda Latviji ističu se natpis „Papa Franjo" i godina njegova pohoda Latviji, a nalaze se iznad obrisa karte Latvije. Riječi „Monstra te esse Matrem – Majkom se pokaži" uzete su iz poznatoga starog liturgijskog himna „Ave Maris Stella" koje se nalaze ispod ikone Gospe iz Aglone. Slika čudotvorne ikone Gospe iz Aglone simbolički grli Latviju, a ikona upućuje na najvažnije kršćansko svetište u toj zemlji, naime, na baziliku Uznesenja Blažene Djevice Marije u Agloni.

U logu apostolskog pohoda Svetog Oca Estoniji osim datuma posjeta nalazi se i geslo „Probudi se, srce moje", a nadahnuće mu je istoimena estonska duhovna pjesma koju poznaje gotovo svaki Estonac. Logo pak prikazuje Estoniju, a ukrašen je bojama sa zastave Svete Stolice, odnosno žutom i bijelom. Konačno, na logu se nalazi i papa Franjo koji se smiješi i pozdravlja.

 

M.M.