Tribina pod nazivom „Suvremena književnost i autori kršćanskog nadahnuća“, održana je 26. ožujka u palači Milesi u Splitu, u sklopu Dana kršćanske kulture. Gosti tribine bili su poznati kazališni umjetnici: ugledan teatrologinja prof. dr. sc. Sanja Nikčević i poznati hrvatski književnik Miro Gavran .

Oni su u svom međusobnom razgovoru pokušali dati odgovore na goruća i aktualna pitanjima iz suvremene hrvatske kulture. Pokušali su objasniti zašto čitamo knjige i idemo u kazalište? Što želimo reći publici? Što očekujemo od umjetnosti danas? Zašto pišemo knjige i stvaramo kazališta, te kako smo od lijepe književnosti koja uzdiže dušu dospjeli do ružne provokacije koja vrijeđa? Postoji li lijepo, dobro, istinito i sveto u umjetnosti danas? Tko su autori takve književnosti, kako saznajemo za njih? Tko određuje sustav vrijednosti u književnosti, te je li se piscu, umjetniku, moguće oduprijeti pritisku umjetničkih i političkih trendova? Kazalište i knjiga u Europi, u Hrvatskoj, u Americi? O malom broju dramskih umjetnika/pisaca u Hrvatskoj (Miro Gavran i Rene Medvešek) koji svoja djela temelje na kršćanskim i moralnim vrednotama.

Na ova pitanja i mnoga druga pokušali su dati pozitivne primjere, kao Festival kršćanskog kazališta, Dani kršćanske kulture, o otvaranju web knjižare u kojoj će se objavljivati drame/tekstove kršćanskih autora koji su javnosti gotovo pa nepoznati.

Na kraju tribine, ovogodišnja dobitnica nagrade „Andrija Buvina“ prof. Sanja Nikčević zaključila, kako se kultura, a ni društvo ne može mijenjati odozgo (s vrha), iz ministarske fotelje (sve kada bi i ona i Gavran bili ministri) već moralne i vjerske vrednote dolaze iz temelja iz baze, mogu se mijenjati odozdo, a to se vidi iz primjera splitskog „Verbuma“, gdje su dva čovjeka pokrenula jednu nakladnu kuću, i u početku ih nitko nije niti primjećivao, ali, danas su tu, i svi znaju za njih. – zaključila je Sanja Nikčević.

 

D. Z. S.