Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu. U koncelebraciji bilo je desetak svećenika, između ostalih generalni vikar mons.

Obraćajući se okupljenim braniteljima, biskup je u homiliji rekao kako je ovo njihov dan jer je prozvan Danom pobjede za njihova djela, plod je njihove hrabrosti i srčanosti i velike ljubavi prema Domovini. „Zato je danas i Dan domovinske zahvalnosti jer ste vi oslobodili Domovinu i ona zahvaljuje vama, ali i svima koji su na bilo koji način i kroz dugu našu povijest, ali isto tako i sadašnjost pridonijeli njezinu oslobođenju. Zapravo mi kao vjernici, braćo i sestre, zahvaljujemo na prvom mjestu Bogu: zahvaljujemo mu za Domovinu, zahvaljujemo mu za slobodu, zahvaljujemo mu i za hrvatske branitelje. Na poseban način nosimo u srcu u ovu misu molitve za naše poginule sinove i kćeri, očeve i majke, djecu i starije, koji su svoje živote položili za slobodu Domovine. To je naša trajna obveza, naša zahvalnost i naša molitva", poručio je biskup.

Razmatrajući Riječ Božju, biskup je dao odgovore na četiri pitanja: što zapravo znači pobjeda, što je to Domovina, što znači zahvalnost i tko su to hrvatski branitelji. „Što zapravo znači pobjeda? Kod svetog Ivana pobjeda je jednako vjera. On kaže: 'Ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša!' (1 Iv 5,4). Doista, bilo je mnogo pobjednika u povijesti svijeta, u ratovima, u sportu i u mnogim drugim djelatnostima, no ako to nisu i duhovne pobjede, u Božjim očima to ništa ne vrijedi. Vjera treba nositi svakoga od nas, nadahnjivati i ispunjati, i ako njome vođeni uspijemo pobjeđivati sebe u našim prohtjevima, ako znamo suzbiti naše zle sklonosti i grešne porive, to je najljepša pobjeda koju želi Gospodin od nas. Ona se mora neprestano ostvarivati. A pobjeda u Domovinskom ratu, Oluja i sav onaj završetak koji je stvarno iz čitavog naroda izvukao one najljepše osjećaje zahvalnosti, bila je baš pobjeda vjere", ustvrdio je biskup te dodao kako bez vjere ne bi bilo moguće oduprijeti se tolikim strašnim zločinima, rušenju, paleži, uništavanju kuća, bolnica, škola, katoličkih crkava, samostana i kapela.

Biskup se podsjetio kako je i sam gledao naše ljude koji su kao prognanici umirali od tuge. „No, duh naroda nije pao, svi smo se spremali i nadali da će doći oslobođenje i mir. Toliko smo molili za mir, tolike krunice, križni putovi, tolike mise. Pjevali smo nebeskoj Majci: 'Majko draga, djevo sveta, slušaj svoje djece glas...' Mi danas slavimo pobjedu mira, pobjedu nad ratnim stradanjima, pobjedu slobode. Nju su ostvarili naši hrvatski branitelji prije 23 godine nad vojno jačim neprijateljem upravo uzdajući se u zagovor i pomoć BD Marije, čije su krunice nosili oko vrata", rekao je biskup te podsjetio kako je ovaj dan, na državni blagdan spomena pobjede baš Marijin blagdan, Majka Božja Snježna.

Govoreći o Domovini, zahvalnosti i ljubavi prema hrvatskom narodu, propovjednik se prisjetio riječi bl. Alojzija Stepinca, sv. Leopolda Bogdana Mandića i sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića. Na kraju biskup je rekao kako je „danas naša Domovina slobodna, mi smo za to zahvalni Bogu i osobito hrvatskim braniteljima, te se utječemo Djevici Mariji, Vjernoj odvjetnici i zaštitnici našoj, da nas ona svojom ljubavlju čuva i prati". „Gospodin Isus nazvao je Duha Svetoga – Braniteljem. On brani u srcima vjernika Isusa i odbija krivovjerne napade protiv njega. On brani i nas jer je naša snaga, ona vatra koja gori i svijetli, spaljuje zlo, a grije srce i dušu da nas povede u vječnost. Branitelji ne mogu biti nečasni ljudi, nečasni su ljudi napadači. A oni koji brane svoje, svoj dom, obitelj i domovinu, časni su i najbolji članovi svoje zajednice", istaknuo je biskup. „Molimo se danas, braćo i sestre, da svi budemo branitelji svoga doma, svojih obitelji, naše Domovine Hrvatske – od raznoraznih navala zloga, da naš narod opstane, da se slavi pobjeda ne tek nad zemaljskim neprijateljima nego nad onima koji nas žele podjarmiti u duši i strovaliti u propast. Molimo se, braćo i sestre, za ponos i napredak naše Domovine, za njezinu djecu i mlade, za budućnost. Neka Bog čuva našu Domovinu", zaključio je molitvom biskup.

Misi su nazočili predstavnici državnih, županijskih i gradskih vlasti, članovi Hrvatskog generalskog zbora, brojni hodočasnici, branitelji, roditelji, udovice i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pristigli iz cijele Hrvatske te Marko Perković Thompson.

Prije misnog slavlja biskup je ispred „Suze", spomenika za 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, predvodio molitvu, a nakon mise nazočio je Thompsonovu koncertu.

 

M.M.