Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, pučka Velika Gospa, u Hrvatskoj je državni blagdan i dan kada se tradicionalno hodočasti u dvadesetak hrvatskih marijanskih svetišta.

I ove se godine velik broj hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske uputio prema Sinju kako bi odali počast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Mnogi od njih odlučili su se na put do Sinja pješke u znak milosti, pokore, ali i blagoslova.

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje na Trgu Franje  Tuđmana. Prema procjenama svećenika u procesiji sudjeluje oko 50 tisuća vjernika a očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju danas boraviti i do 100 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta.

Blagdan Velike Gospe proslavit će se i u Aljmašu, najvećem marijanskom svetištu na istoku Hrvatske u koje od ranoga jutra pristižu vjernici. Tradicija stara već tri stoljeća nastavlja se tako i ove godine.

Mnogi vjernici već su stigli u naše najveće marijansko svetište-Mariju Bistricu gdje će misu u 11 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Na riječkom Trsatu, u našem najstarijem marijanskom svetištu, za proslavu blagdana Vele Gospe očekuju između 40 i 50 tisuća posjetitelja. Mise su na rasporedu svakoga sata. Središnju jutarnju misu u 10 sati predvodit će franjevački provincijal Ilija Vrdoljak, a onu poslijepodnevnu riječki nadbiskup Ivan Devčić. 

 

M.M.