Papa Franjo je čestitao 350. obljetnicu postojanja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu. Poruka Svetoga Oca pročitana je u katedrali u Zagrebu u utorak, 5. studenoga, na početku večernje svečane mise sa zazivom Duha Svetog za početak nove akademske godine.

Tom večernjom svetom misom je zaokružena svečana proslava 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu te 350 godina postojanja i djelovanja Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Euharistiju je predvodio veliki kancelar KBF-a, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju dr. Marija Cifraka, dekana zagrebačkog KBF-a, te četrdesetak drugih svećenika i u zajedništvu s brojnim sveučilištarcima – studentima, profesorima i dekanima – predvođenima zagrebačkim rektorom Damirom Borasom.

Papa je, ističući kontinuitet KBF-a svih tih 350 godina, poručio da tijekom povijesnih previranja, koja katkada nisu bila povoljna za Crkvu, fakultet je umijevao navješćivati istinu kršćanske vjere, promicati evanđeoske vrijednosti, te – kako je pročitano iz čestitke – poticati razvoj umjetnosti i kulture.

„Stoga, mi je želja da fakultet i dalje pruža svoj dragocjen doprinos Crkvi u Hrvata i čitavome društvu”, pozvao je i udijelio svoj apostolski blagoslov.

Studenticama i studentima je kardinal Bozanić u propovijedi poručio.

„Postoje trenuci u životu svakoga od nas u kojima nas Bog uzme pod ruku i govori da je za tebe pripremio posebni dar. Dovoljno je doći i u radosti prihvatiti taj dar, bez ikakvih uvjeta i interesa”, rekao je tumačeći im Isusovu pripovijest o onima koji su odbili poziv na gozbu, dok je povodom tri i pol stoljeća postojanja naše najveće sveučilišne zajednice, izrazio zadovoljstvo što jedna je nova zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta ove jeseni započela svoju 10. akademsku godinu.

Opisujući, pak, Zagrebačko sveučilište naglasio je kako je riječ o časnoj sveučilišnoj ustanovi.

„Kao visoka i časna sveučilišna ustanova nezaobilazan je sudionik i svjedok znanstvenog, kulturološkog i nacionalnog razvojnog procesa hrvatskog nacionalnog bića u okviru srednjoeuropske kulturne baštine.”

Rektor Boras se na samom kraju obratio okupljenima.

Rekao je, između ostalog, da je Sveučilište u Zagrebu čuvar hrvatskoga nacionalnoga identiteta, čuvar hrvatskoga jezika i čuvar europskih vrijednosti, a europske vrijednosti su kršćanske vrijednosti i naravno ostalih konfesija.

M.M.