Papa Franjo imenovao je na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, u nedjelju 8. prosinca manilskog nadbiskupa kardinala Luisa Antonia Taglea novim prefektom Kongregacije za evangelizaciju naroda, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Dosadašnji prefekt, kardinal Fernando Filoni preuzima mjesto Velikog meštra viteškog reda Svetoga groba umjesto 80-godišnjeg kardinala Edwina Fredericka O’Briena, koji je u travnju ove godine podnio ostavku na tu službu.

Imenovanjem kardinala Tagle ponovno se azijski kardinal vraća na čelo kongregacije Propaganda fide (stari naziv važnog dikasterija za evangelizaciju u čiju nadležnost spada i imenovanje biskupa u misijskim zemljama), nakon što ju je od 2006. do 2011. vodio indijski kardinal Ivan Dias.

Luis Antonio Gokim Tagle, rođen 21. lipnja 1957. u Manili u katoličkoj obitelji, zaređen je za svećenika 1982. Studirao je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je stekao doktorat iz teologije tezom o evoluciji pojma biskupskog kolegijaliteta od Drugog vatikanskog sabora naovamo. U Rimu je proveo sedam godina kako bi produbio svoje istraživanja a 1997. godine postao je članom Međunarodne teološke komisije.

Sveti Ivan Pavao II. u listopadu 2001. imenovao ga je biskupom. Posebno se posvetio pastoralu mladih i otvorio je prvi susret azijske mladeži u Imusu. Dana 13. listopada 2011. Benedikt XVI. imenovao ga je nadbiskupom metropolitom Manile, a u studenom 2012. godine, tijekom posljednjeg konzistorija u pontifikatu pape Ratzingera, primio je kardinalski biret. Osim što vodi biskupiju filipinske metropole, Tagle je i predsjednik Caritas Internationalis-a i Katoličke biblijske federacije.

 

M.M.